JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Operativsystemet Epoc skall lyfta mobil datakom
Epoc skall bli det dominerande operativsystemet för framtidens ficktelefoner. Det är målet för trion Ericsson, Nokia och Motorola. Om de lyckas öppnas en helt ny marknad för programvara.


Ericsson, Nokia och Motorola vill etablera operativsystemet Epoc som global industristandard i framtidens mobiltelefoner. Epoc, som utvecklas av det nystartade brittiska företaget Symbian, hanterar både telefoni och datakom och klarar dessutom Internettjänster, som epost och att surfa på Internet.

Det är en helt ny vision som de tre leverantörerna presenterar. Med Epoc får mobiltelefonerna en gemensam programvaruplattform som gör det lättare att införa nya mobiltjänster, framför allt datakomtjänster. GSM-operatörerna kommer att kunna ladda ner ny programvara via mobilnätet.

En sådan industristandard skulle få stor betydelse för mobiltelefonleverantörerna. Idag är det till och med så att en och samma leverantör kan ha flera operativsystem i olika mobiltelefonmodeller. Så är det till exempel hos Nokia.



Ny marknad för programvara


Med ett gemensamt operativsystem i huvuddelen av världens mobiltelefoner öppnas dessutom en helt ny marknad för programvara värd tiotals miljarder kronor, och det blir möjligt för fristående företag att utveckla nya mobiltjänster. Både Ericsson och Nokia räknar nämligen med att etablera en konkurrensutsatt marknad.

Ett genombrott för Epoc kan även leda till ett brett genomslag för processorkärnan Arm från brittiska Arm - Advanced risc machines. Epoc stöder endast Armprocessorer, och Symbian planerar i dagsläget inte att anpassa operativsystemet till andra processorer.

Stora framgångar för Epoc skulle även innebära att Microsofts Windows inte kommer in i mobiltelefonvärlden.

Men frågan är förstås om Epoc verkligen slår igenom. Det finns konkurrerande alternativ, till exempel Microsofts Windows CE. Svaret lär komma inom några år eftersom en ny generation mobiltelefoner som klarar avancerade datakomtjänster lanseras 1999 och år 2000.

- 1999 är det för tidigt att se om Epoc vinner, säger dock Illka Raiskainen, ansvarig för affärsutveckling i Nokia Mobile Phones.

Ericsson, Nokia och det brittiska företaget Psion äger idag Symbian Ltd. Motorola är på väg in som delägare. Symbian skall sälja Epoclicenser till mobiltelefonleverantörerna såväl som de utvecklingsverktyg som behövs för att utveckla programvara för nya tjänster. En egen Javaplattform skall ingå.

Det gemensamt ägda företaget Symbian och planerna för Epoc presenterades i juni, och i början av augusti beslöt EU att godkänna samarbetet - Symbian strider inte mot EU:s konkurrenslagstiftning.



Stark position


Efter EU:s besked är det uppenbart att Ericsson, Nokia och Motorola har en stark position. Tillsammans har trion cirka 70 procent av världsmarknaden för mobiltelefoner. Därför borde de ha goda möjligheter att förverkliga sitt mål - att införa Epoc i nya telefonmodeller för alla viktiga digitala mobiltelestandarder.

Om trion kan behålla sina marknadsandelar vill säga. Men även detta är naturligtvis en öppen fråga. Självklart kommer Lucent, Nortel, Qualcom, Alcatel och Siemens att försöka höja sina marknadsandelar. Och det gäller även japanerna.

Detta är en av orsakerna till att Symbian nu söker nya delägare. Epocs chanser att vinna ökar ju om fler tunga leverantörer väljer det brittiska operativsystemet. Enligt nyhetsbyrån Newsbytes förs diskussioner med två japanska tungviktare, NEC och Matsushita.

Men även om Epoc slår igenom så kommer det att ta tid innan operativsystemet finns i huvuddelen av världens mobiltelefoner. Till att börja med inför Ericsson, Nokia och Motorola Epoc i de mest avancerade telefonerna - Smart telephones och Communicators.

Även standardtelefonerna blir dock allt kraftfullare. Nokias nya modeller 6110 och 8110 har lika mycket datakraft som en persondator med Pentiumprocessor med 100 MHz. Detta innebär att standardtelefonerna efterhand får tillräckligt kraftfull maskinvara för att införa Epoc.



Psion slog ut Windows och OSE


Det var i våras som Ericsson och Nokia enades om att tillsammans försöka etablera en industristandard för operativsystem. Dessförinnan hade Ericsson byggt prototyper av framtida telefoner och gjort experiment för att se vad som är det bästa alternativet.

De två nordiska teleföretagen utvärderade sedan en rad kandidater innan överenskommelse nåddes med brittiska Psion som utvecklat Epoc. De tittade bland annat på Windows CE från Microsoft, svenska OSE från Enea Data och OS9 från Microware.

Epoc, som lanserades i april 1997, är Psions andra operativsystem. Företaget har utvecklat flera generationer av små egna portabla datorer (PDA) som sålt i miljonvolymer. Den första kom i mitten av 80-talet och kallades personal organiser. Den hade en 8-bitars processor. Nästa generation hade en 16-bitars och den senaste en 32-bitars processor. Operativsystemet Epoc utvecklades för den tredje generationen.

Göte Andersson



Microsoft tar upp kampen


Microsoft har inte givit upp striden om operativsystem till framtida mobiltelefoner om nu någon trodde det.

- Vi hoppas att Windows CE skall bli det dominerande operativsystemet för framtidens mobiltelefoner. Vi avser att bli den dominerande leverantören, säger Christin Walth, produktansvarig för Windows CE hos Microsoft i Norden.

Microsoft planerar att investera kraftigt inom detta område. Företaget räknar med att kunna återanvända kompetens, delsystem och tillämpningar som företaget har tack vare sina övriga produkter.

Hur Microsoft skall lyckas nå sitt mål är ännu oklart. Walth ser tre alternativ. För det första kan Microsoft anpassa Windows CE till Epoc. En annan möjlighet är att etablera en stark allians med

de företag som konkurrerar med Ericsson, Nokia och Motorola och hoppas att de tar hem marknaden för framtidens mobiltelefoner. Ett tredje alternativ är att Ericsson och Nokia ändrar sig.

Hon anger att Microsoft kommer med nya initiativ för att stärka sin position.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)