JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Marvell släpper ”trippelkärna” på Arm
628Senaste medlemmen av amerikanska Marvells Armfamilj Armada är snarare en dubbelkärna med stödhjul än en ”trippelkärna”, vilket Marvell kallar kretsen. Men den stöder USB 3.0, vilket är unikt bland tillämpningsprocessorer, och har imponerande grafik- och videoprestanda.
Alexandre Dumas "tre musketörer" var som bekant i själva verket fyra. För Marvells "trippelkärna" Armada 628 gäller motsatsen, de är i själva verket bara två. Eller 2,5 för att vara snäll.

Det är sant att den breda fåran av tillämpningsprocessorer på Arm fortfarande använder enkelkärnor, med dubbelkärnor som nästa steg och därefter fyrkärnor (bland annat från Marvell) bortom horisonten.

Å andra sidan är det bara två av kärnorna i Armada 628 som är SMP-kopplade arbetshästar klockade till 1,5 GHz för tunga beräkningslass. Den tredje kärnan är klockad till måttliga 624 MHz och hanterar administrativa uppgifter, bland annat att reglera prestanda hos de andra två kärnorna – han är kusken i ekipaget.

Som jämförelse har också den konkurrerande processorn Nvidia Tegra 2 en Arm7-kusk utöver sitt Cortex A9-par. Men Tegra 2 marknadsförs bara som en dubbelkärna.

Ytterligare förvillande är att Marvell ibland refererar till 628an som en ”3GHz”-processor. Det syftar på den sammanlagda hästkraften 1,5 plus 1,5 GHz. Om Marvell inkluderat den tredje kärnan i kalkylen hade 628:an varit en 3,6 GHz-processor.  Och vi skulle förstås kunna addera frekvenserna på chipets acceleratorer för att få en ytterligare högre siffra.

Enligt Marvell ska Armada 628 kunna spela upp tio timmar 1080p-video eller 140 timmar musik utan omladdning av mobilbatteriet. Vid sådana tillfällen kopplar kusken bort 1,5 GHz-hästarna och spänner istället för video- och audioacceleratorkärnor.

Processorn har enligt Marvell oöverträffad grafikprestanda – den kan generera 200 miljoner färgfyllda trianglar per sekund. På chipet finns också acceleratorer för bildbehandling och kryptering.

Armada 628 kan driva fyra stycken skärmar samtidigt: en HDMI-port i 1080p, två LCD-skärmar och en pappersdisplay.

Armada 628 är den första tillämpningsprocessor som stöder den kommande tio gånger snabbare USB-versionen 3.0, ”Superspeed”. Det gör inte ens Intels pc-processorer ännu.

Kretsen är enligt Marvell en lämplig plattform för mobiler på både  Blackberry, Windows Mobile, Android och annan Linux. Den ska klara att presentera Flashmedia och stöder grafikstandarderna DirectX, Open GL ES 2.0 och Open VG 1.1.

Chipet har 1 Mbyte nivå 2-cache och 533 MHz DDR3.

Idag finns provexemplar att tillgå.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)