JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Apple lanserar superdator via Thunderbolt
Nästa stationära dator från Apple kommer att kunna dockas med den bärbara datorn Macbook Pro. I dockningen kopplas de bådas CPU:er och grafikkort samman till en enda parallelldator. Ryktet kommer från bloggaren Stephen Foskett.
– Det finns ingen anledning till att detta inte skulle låta sig göras, och jag har fått flera antydningar om att detta är exakt vad Apple planerar att introducera nästa vecka, skriver han på sin blogg.

Om Stephens Fosketts rykte stämmer är det det nya gränssnittet Thunderbolt som ska användas för att koppla ihop de två datorernas processorer. Den senaste modellen av den bärbara datorn Macbook Pro har en port för Thunderbolt – ett gränssnitt producerat av Intel som är så nytt att det inte ens finns några periferienheter att koppla det till ännu.

Enligt Stephen Foskett är det allmänt känt att nästa Imac kommer att kunna dockas med Macbook via Thunderbolt. Han lämnar dock en viss reservation för att integrationen verkligen kommer att vara så djup som han hoppas på, när han nu startar ryktet om att Appledatorernas CPU:er ska kunna kopplas samman via Thunderbolt.

Thunderbolt som det används i Macbook Pro är ett gränssnitt med två kanaler. Den ena sänder videogränssnittet Displayport och den andra länkar ut PCI Express – gränssnittet som används internt för att ansluta snabba periferienheter som hårddiskar och nätverkskort till processorn.

PCI Expresskanalen i Thunderbolt har en bandbredd på 10 Gbit/s i Macbook Pro.

En Macbook Pro kan redan idag använda en Imacs monitor via Displayport. Och man kan förvänta sig att Macbook Pro kommer att kunna docka med Imac via Thunderbolt, vilket skulle betyda att den stationära datorns tangentbord, nätverkskort, hårddiskar och annan periferiutrustning kan används från Macbooken.

Men Stephen Fosketts rykte går ett steg längre: de två datorernas cpu:er och grafikkort ska kopplas samman till en enda parallelldator och därmed ge den dubbla prestandan både för beräkningar och grafik.

Att koppla samman separata processorkort via snabba nätverk är en teknik som används för att bygga superdatorer. Och PCI Express är ett av de protokoll som kan användas för ändamålet.

Elektroniktidningen har konsulterat expertis för att värdera Stephen Fosketts rykte.

Eftersom det enda som finns är ett rykte utan detaljer, gräver våra experter snabbt ner sig i teorier om vad som vore möjligt att göra och hur det skulle kunna gå till.

De ser dock inget principiellt i orimligt i tanken i sig.

– Thunderbolt har helt klart den bandbredd som krävs, kommenterar Jacob Engblom, processorexpert på Wind River.

Också latensen i Thunderbolt får godkänt efter att Joachim Strömbergson på säkerhetskonsulten Secworks googlat en stund efter prestanda.

Det som återstår är mjukvara. Där ser våra experter utmaningar och efterlyser saknade komponenter – som Apple i så fall måste ha utvecklat bakom kulisserna.

Apple har vissa grundläggande pusselbitar på plats, som Grand Central Dispatch som används internt i operativsystemet för att fördela arbete på multikärnorna, och programmeringsspråket Open CL, som kan hantera situationer då processorerna i ett system är av olika typ. Men det här är teknik som Apple idag använder inuti en enda dator, som skulle behöva anpassas för att användas över ett datorkluster av det slag som ryktet föreslår.

Joachim Strömbergson tror att Apple – för att vara trogen sin eleganta stil – behöver en lösning som inte kräver att datorerna startas om. Detta gör utmaningen att bygga ett effektivt system högre.

Är prestandaskillnaden mellan Macbook och Imac så stor att Macbookens bidrag är försumbart och arrangemanget därmed poänglöst?

– Nej, inte alls. Min laptop har en Core i7 och det är rätt mycket prestanda i den. Två kärnor som springer i 2,7 GHz och kan peaka över 3 GHz  skulle nog ge ett rejält bidrag till en Imac, säger Joachim Strömbergson.

– Har du en Imac Pro med 12 kärnor är det kanske inte så mycket extra bidrag, dock.

– Fast det kan man vända på och säga att ”om man dockar en Macbook Air med en Imac Pro får man 12 extra kärnor att göra lite jobb med, men med alla arbetsdata på den portabla maskinen”, påpekar Jakob Engblom.

– I ärlighetens namn är detta något som jag önskat mig rätt länge – att kunna plugga in min laptop i någonting som ger mig 16 GB mer minne och 24 extra kärnor att köra Simics med, tillägger han.

Joachim rycks med i Jakobs entusiasm.

– Faktiskt helt sant! Det är så man vill kunna göra. Förbereda körningar och annat på laptopen och sedan jacka in och få mer kraft. Och eventuellt jobba på stor skärm. Idag skickar jag jobb till kluster från laptopen, men detta skulle bli enklare och öppna upp för mer interaktivitet.

I slutet av april eller början av maj kommer Apple att lansera nästa modell av sin stationära dator Imac. Då får vi veta om ryktet är sant.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)