JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony köper Sony Ericsson
Ryktet att Sony var på väg att köpa Sony Ericsson visar sig stämma. Prislappen hamnade på 1,05 miljarder euro. En presskonferens om köpet startade klockan 11.00 svensk tid.
Idag äger företagen Sony och Ericsson hälften vardera av företaget.

Sony Ericssons telefoner ska inlemmas med andra konsumentelektronikprodukter från Sony, som, läs- och surfplattor, TV och persondatorer.

Ericsson säger att dess fokus ska ändras till den trådlösa marknaden ”som helhet, utöver enbart mobiltelefoner”. Sony och Ericsson kommer att samarbeta inom trådlös teknik i ett projekt som handlar om uppkopplingar över många olika plattformar.

I priset ingår korslicensavtal för fem patentfamiljer inom trådlös teknik, vilket betonas flera gånger i pressmeddelandet. I telefonivärlden pågår just nu flera juridiska tvister kring intellektuella rättigheter och operativsystemet Android – som Sony Ericsson använder – har varit särskilt utsatt.

– Det är rätt bra att ha Ericssons patentportfölj i ryggen i det patentkrig som just nu pågår. Då kastar man sig inte över oss, sade företagets nuvarande vd Bert Nordberg till tidningen Sydsvenskan i början av oktober.

Sony Ericsson startade sin verksamhet i oktober 2001. I slutet av det tredje kvartalet 2011 hade Sony Ericsson en marknadsandel om 11 procent i värde inom marknaden för androidtelefoner, som i sig representerade 80 procent av bolagets försäljning i det tredje kvartalet.

Under bolagets tioåriga historik har Sony Ericsson genererat cirka 1,5 miljarder euro i vinst och betalat cirka 1,9 miljarder euro i utdelning till moderbolagen.

Transaktionen förväntas vara genomförd i januari 2012

I början av september dök ryktet upp att försäljningen var på gång.

Annonseringen kommer bara några veckor efter att företaget firade sitt tioårsjubileum. I samband med jubileet intervjuades nyckelpersoner i företaget, och redan då var det klart att Sony var på väg att få en viktigare roll i företagets framtid.

Klockan 11.00 svensk tid startade en presskonferens om köpet (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)