JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sparar bränsle vid rött ljus

Sparar bränsle vid rött ljus

Amerikanska International Rectifier – specialist på effekthanterig – har utvecklat en effektswitch med uppgift att slå av och på motorn när ett fordon stannar tillfälligt. Kretsen kan minska bränsleförbrukningen med upp till 15 procent, hävdar IR.
Den nya spänningsomvandlaren, kallad AUIR3240S, är speciellt utvecklad för system som hanterar stopp och återstart hos förbränningsmotorer när ett fordon stannar tillfälligt i trafiken. För detta behöver systemet en effektswitch som kan koppa bort startmotor och bilbatteriet från fordonets övriga  elektriska system.

AUIR3240S ger 15 V från ett inspänningsområde som kan spänna från 4V till 36V. Den kan styra flera parallella MOSFET:ar för att nå mycket låg kanalresistans och en strömförbrukning under 50 µA. Enligt IR kan kretsen spara upp till 15 procent av bränslet hos en bil med förbränningsmotor.
 
– Det är mycket svårt att konstruera en boost-omvandlare med diskreta komponenter om man har krav på låg strömförbrukning. AUIR3240S gör systemet robust, tillförlitligt och kostnadseffektivt genom att färre komponenter används och kretskortsytan blir mindre, säger David Jacquinod, marknadsansvarig för produkten på IR, i ett pressmeddelande.

Den nya omvandlaren är kvalificerad enligt standarden AEC-Q100 och kommer kapslad i en SOIC med 8 anslutningar. Volymer finns och priset per krets är 0,85 dollar i kvantiteter om 100 000.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)