JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hon Hai köper en tiondel av Sharp
Taiwanesiska Hon Hai, som är världens överlägset största kontraktstillverkare, köper tio procent av den den problemtyngda japanska elektronikkoncernen Sharp för 806 miljoner dollar.
Affären visar på det maktskifte som pågår inom elektronikindustrin där de en gång ledande japanska företagen idag kämpar för att överleva. Analytiker som nyhetsbyrån Ap talat med ser affären som ett sätt för Sharp att möta konkurrensen från Samsung.

Men affären innebär inte bara att Sharp får en ny storägare. De två företagen ska samarbeta på olika områden för att få ner kostnaderna. Det gäller bland annat LCD-skärmar där Sharp idag tillverkar skärmar till allt från tv-apparater till mobiltelefoner och spelkonsoller.

Hon Hai kommer att köpa hälften av de skärmar som produceras i Sharps Sakaifabrik i Japan. Dessutom kommer Sharp att sälja 46,5 procent av fabriken till Hon Hai. Sony behåller sina 7 procent av fabriken.

Sharp släppte nyligen rapporten för 2011 som visade en förlust på 290 miljarder yen. Hon Hai betalar 66,9 miljarder yen för tio procent av Sharp.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)