JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wifi gör trafiken säkrare för fotgängare

http://www.etn.se/images/stories/-2012/8/wifi%20direct.jpgGM vill göra trafiken säkrare
med wifi

Genom att nyttja den trådlösa kommunikationstekniken Wifi Direct, där två wifi-utrustade enheter etablerar direktkontakt istället för att ta omvägen via en trådlös accesspunkt, hoppas den amerikanska biltillverkaren General Motors, GM, kunna minska antalet olyckor mellan bilar och oskyddade trafikanter som fotgängare och cyklister.
Forskare på GM har kommit fram till att Wifi Direct kan integreras med andra sensorsystem som redan används för att varna föraren för potentiella kollisioner. Tekniken skulle till exempel kunna varna en bilförare att en fotgängare är på väg att kliva ut bakom en parkerad bil eller för en cyklist som ligger i döda vinkeln.

Omvänt skulle fotgängare och cyklister kunna ladda ner en app som berättar att de till exempel är cykelbud eller vägarbetare.

Wifi Direkt har en räckvidd upp till cirka 200 meter och uppkopplingen mellan två enheter ska gå på cirka en sekund. Det är betydlig snabbare än när man går via en router eller basstation.

GM säger inget om när tekniken kan lanseras kommersiellt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)