JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft nedröstad i WebRTC
22 av 26 röstade mot Microsofts förslag till standard för webbtelefoni. Ordförandena för standardgruppen föreslår att Microsofts förslag får vänta till en senare generation av WebRTC, om intresset fortfarande finns kvar.
Om man tittar på vilka organisationer och företag de röstande representerar, så har ett av dem unisont röstat på Skype–MIcrosofts nya förslag, åtta unisont på det ursprungliga förslaget och ett har gett blandade röster för de två förslagen.

Arbetet med att ta fram en w3c-standard för videotelefoni utan plugins i webbläsaren hade pågått i ett drygt år, när Microsoft – ägare av Skype – presenterade ett eget förslag, som ifrågasatte flera grundläggande designbeslut som redan tagits.

Microsoft ville bland annat lägga protokoll på en låg beskrivningsnivå. Det skulle betytt att det blev svårare att använda, särskilt för programmerare ovana vid videotelefoni. Å andra sidan skulle fler parametrar bli möjliga att justera. Å tredje sidan ifrågasätts om den flexibiliteten verkligen skulle öppna nya möjligheter.

Gruppens ordförande bad medlemmarna meddela sina preferenser i en enkät, vilken visar en stor majoritet för den existerande förslaget. Flera var uttryckligen starkt kritiska till idén att växla till Microsofts förslag, dels med hänvisning till hur mycket det skulle försena standardiseringsarbetet och dels till det nya förslaget i sig.

WebRTC är ett potentiellt hot mot Skypes marknadsställning. Detta faktum gör Microsofts medlemskap i gruppen extra laddat – vill Microsoft hjälpa eller sinka standardgruppen?

Microsofts representanter svarar inte på mejl från Elektroniktidningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)