JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. WWF prisar svenskt ljus för växthus

WWF prisar svenskt ljus för växthus

Göteborgsföretaget Heliospectra, som utvecklar lysdiodsbaserad belysning som halverar energiförbrukningen i växthus, har fått Världsnaturfondens utmärkelse ”WWF Climate Solver 2012”.
Världsnaturfonden, WWF, bedömer att om 20 procent av världens växthus med kompletterande belysning byter ut den mot den typ av lysdiodsbaserade system som Heliospectra utvecklar så kan den globala växthusodlingen minska sitt koldioxidutsläpp med 21 miljoner ton per år från 2022.

Heliospectra har utvecklat ett LED-baserat belysningssystem där spektrum, intensitet och belysningstider kan fjärrstyras och programmeras. Systemet har har lysdioder i olika färger och detektorer som avläser växternas respons på ljuset. Ljusvåglängden har stor betydelse för vilka egenskaper odlade växter får, men den går inte att reglera med de lampor som idag används i växthus. 


– Alla växter har olika behov av blått, grönt, orange och rött, och våra lampor levererar precis den mängd och den sammansättning av ljus som är optimal för varje art. Det är ett stort steg framåt jämfört med dagens växthusbelysning som sprider samma ljus till alla växter och som förbrukar onödigt mycket energi, säger Staffan Hillberg, vd Heliospectra i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)