JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optoga: Pionjär på lysdioder

optogaOptoga: Pionjär på lysdioder

Stefan Larsson och hans företag Optoga i Arboga är veteraner i LED-branschen. Verksamheten startade redan
i november 2004.
– Det vi upptäckte ganska snart var att det inte gick att leva på att bara designa åt kunderna, därför började vi göra egna enheter.

Lysdiodsmodulerna säljs under varumärket Optodrive och finns för allt från små spottar till belysning i offentlig miljö. Styrelektroniken är egenutvecklad och numera även linserna som sprider ljuset på det sätt man önskar. För värmeavledningen används ett aluminiumsubstrat och produktionen sker hos Flodafors Lego i Katrineholm liksom i Kina.

– Man kan säga att vi indirekt har tio anställda i Katrineholm och 70 i Kina. Där kommer vi att öka till 200 under året.

För det är nu det händer. Stefan Larsson spår att omsättningen kommer att tredubblas under 2013 till närmare 150 miljoner kronor.

Nästan allt som tillverkas i Katrineholm går på export till andra europeiska länder och till USA. Fabriken i Kina servar den asiatiska marknaden.

Kunderna är allt från belysningsföretag till biltillverkare som Volvo men också stora möbelföretag som Ikea. Även om det mesta går på export är Sverige en bra bas, här finns mycket kunskap om belysning.

– Vi ligger otroligt mycket längre fram när det gäller kunskap om vad ljus betyder för människan. Det gäller även för inredning. I Sverige har vi fjorton femton ljuskällor i vardagsrummet, kommer du till Tyskland eller Spanien har de en stor lampa i taket.

Enligt Stefan Larsson vill vi ljussätta med svagare och mer spridda ljuskällor. Även färgen på det ”vita” ljuset skiljer mellan länder och världsdelar.

– Jag hade en korean på besök och han tyckte vårt ljus var smutsigt. I Korea vill de ha ett ljus som är lite kallare. Det gäller även för Sydeuropa.

Idag ligger majoriteten av de vita LED-lamporna för hemmabruk runt 2 700 K. I offentliga miljöer väljer man gärna en lite vitare ton på 3 000 K. För sjukhus gäller ändå vitare ljus uppåt 4 000 K.

Färgtemperaturen på lysdioden bestäms av det fosforskikt som appliceras ovanpå dioden. Där sker luminiscenskonverteringen, lysdiodens blåa ljus omvandlas till varmvitt. Men konverteringen kostar i form av en energiförlust.

En vit lysdiod av absolut högsta kvalitet ger idag över 200 lumen per watt medan en varmvit lysdiod stannar runt 130 lumen för 2 700 K och ett Ra-värde (färgåtergivning) på 90.

Vill man ha ändå bättre färg­återgivning måste än mer av energin flyttas ut i det djupröda området varvid förlusterna ökar ytterligare. Lysdioder med riktigt bra färgåtergivning, Ra uppåt 95, ger därför inte mer än cirka 100 lumen per watt.ph
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)