JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Aura Light: Startar LED-lampsfabrik i Karlskrona

aura lightAura Light: Startar LED-lampsfabrik i Karlskrona

För att kunna garantera kvaliteten startar belysningsföretaget Aura Light egen produktion av lysrörsliknade lysdiodsmoduler i Karlskrona. En investering i produktutveckling och produktionskapacitet på strax under tio miljoner kronor.
– Vi har tidigare gjort LED-lösningar baserat på inköpta moduler men vi har konstaterat två problem med dessa, dels livslängden och dels effektiviteten. Därför har vi valt att starta egen produktion, säger Martin Malmros som är vd på Aura Light.

Ljuskällan kallas UltiLED Long Life och ser ut som ett klassiskt lysrör. Lydioderna sitter på ett substrat inne i glasröret och skyddas därmed från bland annat rök och avgaser som annars skulle kunna skada dem.

LED-rören har samma mått som lysrör men är ingen ersättningsprodukt. Det behövs en ny armatur avsedd för just lysdioder alternativt måste drivningen i en befintlig armatur bytas ut mot en LED-anpassad dito.

– Vi tror det finns en logik i att man kan byta ljuskällan eftersom det sker en så snabb utveckling av lysdioderna.

Dessutom är det en förhållandevis stor kostnad att byta armaturerna jämfört med att bara byta ”lysrören” och eftersom utvecklingen av lysdioderna går så snabbt är det inte orimligt att tänka sig att det kan vara lönsamt att byta LED-rören om ett antal år. Annars garanterar Aura åtta års livslängd vilket innebär att de efter åtta år inte tappat mer än 30 procent i effektivitet och ljusutbyte.

För att kunna garantera kvaliteten bränns lysdioderna in hos tillverkaren. De körs först i hundra timmar och innan de levereras körs de i ytterligare 70 timmar varefter de som inte håller måttet sorteras bort.

Därmed vet Aura att alla de lysdioder som monteras i ett och samma glasrör ger likadant ljus under hela den garanterade livstiden på åtta år.

– När man diskuterar livstid ska man vara medveten om att de flesta använder teoretiska modeller. Vi testar och vi tror att vi kommer att kunna det vi garanterar. Vi ser att vi efter 15 000 timmar ligger vi under en halv procent procent i tapp.

Företaget har ett gemensamt utvecklingsprojekt för LED-moduler med Tridonic och Toyoda Goshei. För moduler med okapslade dioder (så kallad Chip on board) sker monteringen i Österrike medan kapslade dioder monteras i Korea.

– Av kvalitets- och kostnadsskäl är det bättre att transportera LED-chipen monterade på kylflänsen än att skicka dessa separat.

Chip on board används när man vill ha maximal effekt. Det gäller bland annat i lagerlokaler med högt i tak. Kapslade dioder används för övriga applikationer där konformiteten i ljuset och förmågan att undvika att LED-chipen ger för skarpa ljuspunkter är viktiga parametrar.

Martin Malmros räknar med att den nya ljuskällan ska sälja bra.

– Vi har provat den i bland annat parkeringsgarage, butiker och kontorslokaler så det är fullt rimlig att den omsätter 100 miljoner kronor inom 18 månader.ph
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)