JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slutet för svenska solpanelsindustrin

Slutet för svenska solpanelsindustrin

UPPDATERAD Den näst sista svenska solpanelsfabriken, Arctic Solar i Gällivare, är på väg att läggas ned. Därmed har hela den tidigare så framgångsrika solcellspanelindustrin i övre Norrland raderats ut. Kvar i Sverige är bara värmländska Swemodule
- Företaget befinner sig i "kontrollerad nedläggning". Maskinerna säljs och skulderna betalas, säger Arctic Solars avvecklingsadministratör till Elektroniktidningen.

Därmed har en svensk industribransch,med cirka tusen anställda när den gick som bäst, nästan utplånats. Enbart i Gällivare och Jokkmokks kommuner handlar det om uppemot 250 arbetstillfällen som är borta.

På Metalls avdelning i Luleå jämför man det som att en stor del av Luleås verkstadsindustri skulle försvunnit - och ingen sagt ett ord.

– Ingen engagerade sig och media brydde sig inte heller. Jag är rent ut sagt förbannad, säger Jörgen Näsström, ombudsman på Metall, till Norrbottenskuriren.

När dåvarande USA-ambassadören Michael Wood gjorde sin berömda 50-lista över lovande svenska greentech-företag fanns Gällivare Photovoltaic med på listan. GPV var känt för sina avancerade och högklassiga solcellsmoduler som man med framgång exporterade till det solcellshungriga Europa.

Från GVP härstammar Porjusföretaget Latitude Solar några mil söder om Gällivare i Jokkmokks kommun. Latitude Solar hette tidigare N67, döpt efter 67:e breddgraden.

Från GVP kan man också härleda PV Enterprise och Solar Design i Vishult utanför Oskarshamn. All verksamhet där är nedlagd.

Gällivare Photovoltaic drabbades hårt av finanskrisen 2008-2009 och tvingades i konkurs. Företaget togs över av Eco Supplies Europe i maj 2010.

Men både Eco Supplies och Latitude Solar sattes i konkurs under förra året.

Nu är det bara Arctic Solar kvar av den lappländska solpanelsindustrin som startades i slutet av 1990-talet för att bygga kiselbaserade kristallina solcellsmoduler av premiumklass och exportera till  Europa, framför allt till Tyskland.

Men också Arctic Solar är på väg att läggas ned.

Kvar i Sverige är Swemodule i Hillrigsberg utanför Arvika. Företaget startade för två år sedan på resterna av REC Scanmodule, som ägdes av den börsnoterade norska koncernen Renewable Energy Corporation.

När den ekonomiska krisen drabbade Europa och solcellsstödet minskade försvann en stor del av marknaden för de svenska bolagen, som exporterade större delen av sin produktion till Europa.

Samtidigt ökade den kinesiska solcellsindustrin farten och sänkte priserna. Det blev billigare för europeiska köpare att importera färdiga paneler från Kina.

Johan Ehrenberg, som byggt upp Sveriges största solcellspark i Katrineholm, säger till Elektroniktidningen att det inte finns några praktiska skäl att inte göra paneler här i Sverige.

- Det är inte löneläget i Kina som förklarar de låga priserna utan mängden som görs med maskinerna. Skiftgång, storskalighet - och billiga lån. Svenska företag får inga billiga lån, framför allt inte från banker, säger Johan Ehrenberg.

- Problemet för svensk solcellsindustri är enbart kortsiktigheten i finansieringen, säger han.

Det var också förklaringen när Solar Design lade ned sin verksamhet i Vishult sommaren 2012. Solar Design skrev i ett mejl att anledningen till nedläggningsbeslutet var att bankerna inte är beredda att investera i en tillverkning av solcellspaneler i Sverige.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)