JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx tar ytterligare ett kliv mot 20 nm
I början av juli avslöjade Xilinx att företaget var färdigt med designen av nästa generations FPGA-kretsar på 20 nm, man hade gjort så kallade tape out. Jämfört med dagens generation på 28 nm ska det ge ett prestandalyft på systemnivå på 1,5 till 2 gånger. Exakt vad det innebär återstår att se.

Precis som konkurrenten Altera pystar Xilinx ut information om sin kommande generation FPGA:er med jämna mellanrum. Redan i januari fick vi veta att designverktyget Vivado skulle få stöd för den nya generationen i mars och att tape out skulle ske under andra kvartalet (länk).

Några dagar för sent, 9 juli, kom pressmeddelandet som berättade att konstruktionsarbetet var klart. Vi får dock vänta på de första samplen till fjärde kvartalet och Xilinx berättar inte särskilt mycket om hur den nya arkitekturen som kallas UltraScale kommer att se ut.

Ett problem med stora FPGA:er är att kommunikationen lätt blir en flaskhals. Det handlar både om att skyffla data från och till omvärlden men också internt på FPGA:an, något som i praktiken innebär att man aldrig kan nyttja logiken till hundra procent.

Designverktyget Vivado är förbättrat så att man med UltraScale ska komma över 90 procents nyttjandegrad utan att tappa prestanda. Vivado tar hela konstruktionen och testar olika topologier för att se vad som fungerar bäst.

Xilinx har också gjort om klockdistributionen så att är mer asicliknande med olika klockor i olika områden. Uppdelningen är dessutom finkornigare än tidigare och därmed ska man slippa problem med långa distributionsavstånd som kan ge upphov till förskjutningar (skew).

Andra nyheter är att multiplikatorerna i DSP-blocken är bredare och att det finns fler och sanbbare IP-block för externa DRAM-minnen.

Men vi får vänta ytterligare några månader innan vi vet exakt hur kretsarna i den nya UltraScale-arkitekturen ser ut.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)