JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel storsatsar på egen version av Arduino.

GalileoIntel storsatsar på egen version av Arduino

Intel släpper det första av en serie  x86-utvecklingskort kompatibla med hobbykortserien Arduino. 50 000 kort kommer att doneras till tusen universitet jorden runt. 17 universitet håller på att ta fram en läroplan för elektronikundervisning kring kortet.
Intels första Arduinokort heter Galileo och använder Intels nylanserade 400 MHz 32-bitars x86-processor Quark X1000.

Andra företags försök att rida på framgångarna för Arduino – prototypkortens superstjärna – hamnar i skuggan av Intels satsning. Andra aspiranter på att bli ”nästa Arduino” släpper på sin höjd ett kort, lite utvecklingsverktyg och håller tummarna. Men nu handlar det om jätten Intel, och där finns det resurser.

Satsningen sker med Arduinosamfundets välsignelse.

– Det är jättespännande att få jobba med Intel, säger Massimo Banzi, en av Arduinos grundare.

Arduino är ett kort som bygger på öppen källkod, framtaget för att vara enkelt att använda och det används primärt idag av gör-det-självare – ofta konstnärer och designers – en grupp som nuförtiden ofta kallas ”makers”. Intel är en av grundarna av Maker Education Initiative och driver också ett eget maker-initativ för barn kallat Start Making.

Galileo-kortet kör en Linuxversion som kan köra Arduinoprogram, så kallade sketches, för Arduino. Utvecklingsverktygen kan köras på Mac OS, Microsoft Windows och Linux.
 
Det går att plugga in Arduino-dotterkort i Galileo, som dessutom har portar för 100Mit/s Ethernet, SD, USB 2.0, EHCI/OHCI USB-host, high-speed UART, RS-232 och JTAG. Kortet har den 8MB NOR-flash. Och så stöder det PCI Express.

Intel Galileo kommer att finnas tillgänglig i slutet av november. Under de kommande 18 månaderna kommer universiteten att erhålla sina donationskort. Cirka 60 dollar styck kostar de att köpa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)