JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Din röst styr hur du mår

Svenska forskare har visat att ditt mentala hälsotillstånd styrs av din röst. I en studie har de visat att röstförändringar skapade i realtid påverkar talarens känsla av att må bra, vara ledsen eller vara rädd.  

I en studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) fick olika personer lyssna på sig själva genom hörlurar medan de läste upp en kort text. Fast samtidigt som de läste texten förändrades deras röster med hjälp av algoritmer för ljudbehandling och det visade sig att deras känsloläge helt klart påverkades i riktning mot det som den manipulerade rösten uttryckte.  

– Detta resultat visar att vi på ett omedvetet plan analyserar och blir påverkade av den känslomässiga information vi förmedlar i våra egna röster, säger Petter Johansson forskare vid Lunds universitet och en av personerna bakom studien.

Tydligt är alltså att vi ständigt lyssnar till våra röster för att få reda på hur vi mår.

Detta fenomen tros kunna utnyttjas i en mängd olika sammanhang framöver. Bara fantasin sätter gränsen, men ett exempel kan vara att öva sig inför ett framträdanden med publik.

– För att vem som helst skall kunna pröva och experimentera med vårt röstförändringsprogram, så har vi gjort det tillgängligt med öppen källkod på vår hemsida.

Studien har genomförts av forskare vid  Lunds universitet i samarbete med forskare vid Science and Technology of Music and Sound Lab (STMS), (IRCAM/CNRS/UPMC) och LEAD Lab (CNRS/ Université de Bourgogne) i Frankrike och Waseda University och University of Tokyo i Japan.

Här finns artikeln för nedladdning (länk).
Här kan du ladda ner röstförändringsprogrammet (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)