JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 10 december 2019 VECKA 50
I mitten på december så kommer alla TV3-tittare kunna surfa på Internet med hjälp av text-TV och en vanlig knapptelefon.

Det svenska företaget Infral AB har utvecklat en Internetkoppling för text-TV. Först med att använda systemet blir TV3 som kommer att introducera tjänsten i mitten på december.

Med en så pass enkel utrustning en text-TV och en vanlig knapptelefon kan man både navigera sig fram på nätet och läsa både WWW- och Gopher-dokument. Det kommer också att finnas en tjänst för elektronisk post via TVn.

Under en introduktionsperiod blir det gratis. Sedan kommer det att kosta några kronor i minuten för att utnyttja det betalnummer som är kombinerat med tjänsten. Användaren tilldelas en egen text-TV-sida genom att ringa betalnummret. Med knapparna på telefonen styr sedan användaren vilken information som skall visas på text-TV-sidan i realtid.

30 användare samtidigtNackdelen är att det bara är text som visas - inte bilder eller ljud. Dessutom kan alla andra som råkat öppna samma text-TV-sida följa Internet-bläddrandet.

Telefonens knappsats är också mycket begränsad. Bokstäver, exempelvis i en Internetadress, knappas in med med sifferkod. Därför kommer radio- och TV- butiker att sälja en enkel knappsats för omkring 300 kronor. Den ansluts till telefonluren med en akustisk modemkoppling.

Inledningsvis kommer TV3s Internetbrygga att ha kapacitet för 45 samtidiga användare. Enligt Per Leine, som är teknisk chef på Infral AB ger det en tillräckligt hög överföringshastighet för varje användare.

INTERAKTIV INFORMATIONText-TV utnyttjar tidsluckorna mellan varje TV-bild. Med den utrustning som idag används för text-TV ligger överföringskapaciteten på 300-350 kbit/s per TV- kanal. Informationen används på olika sätt, för konventionell text-TV, för textning av TV-program, för teständamål, för radannonser och numera även för att bläddra på Internet.

Infral AB marknadsför ett helt system för interaktiva informationstjänster. Det används i text-TV och videotex. Företaget utvecklade också Teleguide som lanserades i början på 1990-talet. Teleguide har lagts ner, men tekniken lever kvar i Infoplus och Postnet, där man kan nå bland annat bilregistret och nummerupplysningen.

Kinnevik blev huvudägare i Infral förra året. Övriga ägare är VD Michael Ghneim och Per Leine. Infral har presenterat sitt system på flera internationella mässor. Det kommer även att provas i en rad andra europeiska länder.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)