JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

ESDSlipad betong ger ESD-skydd

Med rätt slipning ger ett betonggolv lika bra ESD-egenskaper som en konventionell ESD-plastmatta. Och för lokaler över 300 m2 blir det betydligt billigare.
Det behövs ingen lack eller några andra beläggningar, bara en tillräckligt fin slipning för att ge en yta med tillräckligt bra ESD-egenskaper för elektronikproduktion och annan elektronikverksamhet. Tjänsten säljs av ESD-specialisten Armeka som tar hjälp av sin partner Industrigolv Sweden för själva slipningen. Armeka gör mätningar och dokumentation som garanterar ESD-egenskaperna.

På sin hemsida (länk) berättar Industrigolv att denna typ av golv finns hos Ericssons fabriker i Tallinn och Katrineholm, och att även 3M använder tekniken.

En fördel med betonggolv är att de inte blir hala även om de skulle bli våta.

– Ett torrt golv ger ungefär samma friktion som epoxy. Ett vått betonggolv ger betydligt bättre friktion än våt epoxy eftersom fukten sugs in i betongen, säger Patrik Woss på Armeka för Elektroniktidningen på mässan Elektronik som just nu äger rum i Göteborg.

Slipmaskinerna är dock tämligen dyra, så startkostnaden blir ganska hög. Det gör att metoden blir mer lönsamt ju större lokalen är. För små labb är traditionell matta mer kostnadseffektivt.

– Gränsen går vid ungefär 300 m2. För större lokaler är slipade golv billigare än matta, säger Peter Nicander på Industrigolv.

Maskinerna klarar dock inte att slipa riktigt nära väggar och hörn. Om man vill ha ESD-säkerhet även där så krävs handslipning, vilket Industrigolv också erbjuder. Ett alternativ är att måla dessa ytor för att markera att de inte är ESD-säkra.
ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)