JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enklare bygga stora testsystem
En förbättrad utvecklingsmiljö och betydligt snabbare testprogram lovar mätjätten Hewlett-Packard som i dagarna lanserar version fyra av det grafiska programmeringsspråket VEE.

- Testtiden ska inte längre vara begränsad av programmets beräkningshastighet, säger Bill Heinzman som är produktansvarig på Hewlett-Packard.

- I den nya versionen med kompilator exekveras en beräkningsintensiv rutin 40 gånger snabbare.

Det leder i sin tur till att en typisk provning där exekveringstiden idag begränsas av in- och utgångarnas prestanda blir mellan 150 och 400 procent snabbare med VEE 4.0.

Men företaget betonar också den ökade användarvänligheten. Mycket av nyheterna i det grafiska användargränssnittet är hämtade från Microsoft.

Testingenjören ska känna igen sig från Windows 95 eller Visual C/C++. Något som dessutom ska korta startsträckan för förstagångsanvändaren.

- Att i dagsläget ignorera Microsoft är mycket dumt, förklarar Bill Heinzman.



Allt är objekt


Med den nya versionen går det att integrera objekt från VEE med andra tillämpningar eller testsystem skrivna i standardiserade språk som C.

En nyhet är också att det går att kapsla in delar av program som så kallade Active X-funktioner. Det gör det möjligt att integrera dem i OLE-tillämpningar som Excel eller Visual Basic. I praktiken kan man då skriva instrumentstyrningen i VEE och sedan använda den i ett kalkylark.

Programmet har också fått en instrumenthanterare som letar reda på vilka instrument som är kopplade till datorn. Den sköter sedan automatiskt adresseringen oberoende om provningsingenjören använder drivrutiner eller styr instrumenten direkt. Det går att blanda seriellt styrda instrument med exempelvis GPIB-, VXI- eller nätverksanslutna instrument.



För de stora


- Med VEE fokuserar vi på kunder med stora och komplicerade testsystem, förklarar Bill Heinzman.

På frågan om företaget utvecklar programmet för att få sälja mer hårdvara eller för att tjäna pengar på det svarar Bill Heinzman diplomatiskt:

- Vi gör vinst på VEE. Men helheten är viktig och vi tjänar mer pengar på hårdvaran.

Priset är satt till 10 095 kronor men då behövs inga ytterligare licenser för färdiga program som kompilerats.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)