JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 1996 blev succéår för SGS-Thomson
För fransk- italienska halvledartillverkaren SGS-Thomson blev 1996 ett rekordår, trots branschens kräftgång. Omsättningen blev 16 procent större än i fjol och företaget går därmed upp i Europatäten.

SGS-Thomsons chef Pasquale Pistorio verkade ganska nöjd då resultatsiffrorna för förra året släpptes vid en presskonferens i Paris den 22 januari. Omsättningen blev 4,1 miljarder dollar. Det gör företaget lika stort eller större än Philips på den internationella marknaden för halvledar- och hybridkretsar. Dataquest placerade nyligen SGS-Thomson på tionde plats på listan över världens största halvledartillverkare. (Elektroniktidningen 2/97 s 9).

SGS-Thomsons omsättning gick upp 16 procent mot året innan trots att den totala halvledarmarknaden minskade med 8 procent. Att företaget klarade sig så bra genom fjolåret berodde till stor del på att man inte tillverkar DRAM-kretsar eller optokomponenter. Världsmarknaden för DRAM backade hela 37 procent mellan 1995 och 1996.

Den andra hälften av förklaringen bakom framgångarna under 1996 ligger enligt ledningen i satsningen på så kallade differentierade produkter - såsom mikrostyrkretsar och dedicerade integrerade kretsar - snarare än på så kallade standardprodukter.

Företagets flashminnen har också gått bra tack vare att den japanska mobiltelefonmarknaden nu har fått upp farten.

I november lyckades SGS-Thomson tillverka sina första kretsar med kanallängder på 0,25 μm, tänkta för snabba dator- och konsumentvarukretsar samt strömsnåla bärbara produkter. Volymproduktion förutspås inom ett år.

Ledningen räknar med att företaget kommer att fortsätta växa snabbare än branschgenomsnittet.

Alexander Kristofersson



Multimediakretsar vinstmotor


Med 70 procent av marknaden för de MPEG-kretsar som ska sitta i framtidens storsäljande konsumentprodukter, har SGS-Thomson ett bra utgångsläge, tror ekonomichefen Jean-Philippe Dauvin.

- Framtiden finns inte inom processorer för persondatorer utan inom styrkretsar. Idag står PC-området fortfarande för 80 procent av marknaden, och det området kommer att finnas kvar, men vad då... Jean-Philippe Dauvin, ekonomichef för SGS- Thomson, gör en konstpaus och rycker på axlarna.

- ... man måste hitta sin egen nisch! För oss framstår styrkretsar som ett mycket bredare och säkrare område än datorprocessorer.

Ett exempel är fordonselektronik, ett område som idag svarar för 10 procent av SGS-Thomsons försäljning. Men framför allt hoppas SGS-Thomson på framtidens multimediaprodukter.

Företaget har idag 70 procent av marknaden för de MPEG-kretsar som sköter komprimering och dekomprimering av multimediasignalerna. Dauvin räknar med att hela den marknaden idag bara är värd ungefär 700 miljoner kronor per år.

Ett snabbt överslag ger vid handen att mindre än 2 procent av SGS-Thomsons intäkter kan komma därifrån, men i framtiden borde det bli betydligt mer.

År 2000 kommer marknaden att ha nåtts av 120 miljoner DVD-ROM-spelare för datorer, 50-60 miljoner set-topboxar och 25-30 miljoner DVD-spelare för ljud och bilder, uppskattar Dauvin. Man kan tänka sig att det blir svårt för SGS-Thomson att behålla sin stora andel när marknaden mognar och andra stora halvledarföretag också får upp ögonen för pengarna i multimediabranschen, men Jean-Philippe Dauvin invänder.

- Man kan också tänka sig att vi kan behålla ett försprång genom att våra initialkostnader redan är betalda. Titta på Intel!

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)