JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minimal skärm för Internetbläddring
Med en minimal flytande kristallskärm går det att få en bild med fullfjädrad SVGA- upplösning.


Ett flertal skärmtillverkare arbetar nu med mycket små flytande kristallskärmar som, med hjälp av ett par linser, projicerar bilden till större virtuella skärmar.

Själva skärmen, kallad microdisplay på engelska, är oftast mindre än en tum stor men kan ändå erbjuda SVGA-upplösningar, det vill säga 800 x 600 bildpunkter. På så sätt kan man få högupplösta skärmar i bärbar elektronik.

Mikroskärmarna har hittills mest använts i konsumentelektronik, som digitala kameror, men förväntas slå igenom som tillbehör till framtida mobilterminaler.

- När mobiltelefoninätet erbjuder höga bandbredder, och därmed webbbläddring, kommer intresset för mikroskärmar att öka markant, säger David Mentley, huvudanalytiker på marknadsanalysföretaget Stanford Resources.

De flesta mikroskärmar bygger på en flytande kristallteknik på ett kiselsubstrat, kallat LCOS Liquid Crystal On Silicon. Färgversioner med låg strömförbrukning har nyligen tagits fram.

Dilemmat med mikroskärmarna är att användaren måste titta in i skärmen på nära håll för att se det virtuella fokuset ett par meter bort. Skärmen kan exempelvis vara inbyggd i glasögon eller i ett optiskt fönster (viewer) som kan placeras nära ögat.

SK

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)