JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snålt svenskt realtids-OS ger säkrare båtar
Göteborgsföretaget Kvaser har tecknat ett avtal med den amerikanska båtmotortillverkaren Mercury Marine.

Avtalet ger Mercury rätt att bygga system baserat på Kvasers realtidsoperativsystem Can Kingdom.



- All kringutrustning i båten skall kopplas samman i ett Can-nätverk. Allt från motor och roder till hastighetsloggning och navigeringssystem skall anslutas till ett realtidsnät, säger Joachim Fritzson, marknadschef på tjugomannaföretaget Kvaser i Göteborg.

Kvaser är ett 15 år gammalt företag med rötter i robotutveckling. Sedan drygt fem år har företaget sålt realtidsoperativsystem, hårdvara och utvecklingsverktyg för avancerade realtidssystem baserade på Can-protokollet. Kvasers produkter har hittills mest använts i industriella styrsystem och medicinska tilllämpningar, men det nya avtalet med motorbåtstillverkaren Mercury innebär att företagets teknik nu kommer att användas i båtar.

- Vårt realtidsoperativsystem skall göra båtar säkrare. Dessutom finns det kostnadsfördelar med att ersätta kablage med Can-bussen, säger Joachim Fritzson.

Mercury är en av världens största tillverkare av båtutrustning och tillverkar 700 000 motorer årligen.



Stöder alla CAN-styrkretsar


Fritzson jämför operativsystemet Can Kingdom med det resurssnåla realtidsoperativsystemet som används i Can-nätet i Volvos bilmodell, S80. Detta operativsystem har en beräkningsalgoritm som tar hand om schemaläggningen (scheduling) medan systemkonstruktören själv bestämmer schemaläggningen i Can Kingdom.

- Can Kingdom är mycket resurssnålt och kräver endast 100 byte RAM och mindre än 3 Kbyte ROM, säger han.

Operativsystemet stöder alla Can-styrkretsar på marknaden.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)