JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tillverkarna överens - GSM även i framtiden
Fyra av de största mobiltelefonföretagen i världen kom under torsdagen överens om en standard för nästa generation mobiltelefoni.

Även i framtiden blir det GSM som gäller för mobiltelefonjättarna. Det står klart sedan Ericsson, Nokia, Alcatel och Siemens i förra veckan kom överens om att gemensamt stötta utvecklingen av ett framtida europeiska mobilnät, anpassat för bredbandig multimediakommunikation.

Nätet kallas Universal Mobile Telecommunications System, (UMTS) och skall baseras på en utveckling av dagens GSM nät. Enligt företagen ska nätet använda en ny teknik, kallad Generic Radio Access Network, för att ansluta systemet till GSM-nätet. Meningen är att denna teknik ska kunna dra nytta av andra generationens telefoni för att kunna köra Internet, multimedia, e-post och video.

Redan idag är frekvensen två GHz reserverad för ett nytt nät. Internationella telekommunikationsunionen, ITU har reserverat frekvensen för nästa generation global mobiltelefoni, IMT-2000. Eftersom telekomjättarnas system och IMT-2000 är planerade att använda samma frekvens har företagen sagt att man kan anpassa systemen till varandra.

Idag har 239 operatörer över hela världen valt att arbeta med GSM. Tillsammans har de fler än 49 miljoner abonnenter. Att GSM kan ge täckning över hela världen är ett gott argument för många operatörer som redan från början skulle kunna erbjuda en lång rad nya bredbandstjänster till sina kunder.



I väntan på beslut


Men det är fortfarande den europeiska standardiseringsfunktionen ETSI som ska stå för själva beslutet. Om de gör det kan vi förvänta oss kommersiella tjänster i UMTS två år efter sekelskiftet.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)