JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Golvytan ofta avgörande vid valet av ytmonteringsmaskin
Kompakta produktionsmaskiner är mer ekonomiska än stora, ytkrävande. För kunderna är golvyta ofta en avgörande faktor när man väljer ytmonteringsutrustning.

Det hävdar Siemens, som därmed ger ett helt annat budskap än konkurrenten Mydata.



I förra numret av Elektroniktidningen sa Mydatas vd Mårten Lundberg att den golvyta en monteringsmaskin upptar knappt påverkar kostnaden per monterad komponent, och hävdade att det måttet var ett överskattat marknadsföringsargument. På Siemens reagerade man starkt mot uttalandet.

- Det stämmer inte med våra erfarenheter, säger Oscar Heydorn, Nordenansvarig för Siemens produktionsmaskiner.

- Tvärtom, många av våra kunder vill öka produktiviteten på befintlig yta. Alternativet för dem är ibland att bygga nya fabrikslokaler, och det är väldigt dyrt.

Maskinerna på Siemens repertoar är också relativt kompakta. Och på mässan Productronica i höstas lanserade man ett smart system av korthissar för med det lätt vitsiga namnet Productivity Lift. Med dem kan en seriell produktionslina omvandlas till en parallell, utan att maskinerna för den skull behöver flyttas om.

Istället får korten två alternativa banor - de kan gå genom eller under varje maskin. Kortet bestyckas med komponenter i den maskin som för tillfället är ledig, eller där väntetiden är kortast, allt styrt av en programvara. Resultatet blir en "virtuellt parallell" produktionslina.

- Generellt ser vi en ökning av produktiviteten med 15-30 procent utan investeringar i nya ytmonterare. Man kan nå upp till 90 procents utnyttjandegrad av maskinparken, säger Oscar Heydorn.



Ännu inte i Sverige


En nackdel är dock att hissystemet enbart fungerar med Siemens egna ytmonteringsmaskiner. Man har installerat de produktivitetsökande korthissarna på ett 50-tal ställen i världen, dock ingenstans i Sverige ännu. Närmast finns en installation i Finland.

- Men intresset är stort även här i landet, säger Sverigeansvarige Ola Andersson.

En annan produktivitetsökande produkt från Siemens är den så kallade trippelmataren, alltså en komponentmatare där tre sorters komponenter ryms samtidigt. Denna klarar alla komponentstorlekar som ryms på 8 mm-tape, ner till chipkomponenter i storlek 0201. Med trippelmataren kan Siemens flaggskepp HS50 få plats med 144 matare i stället för 96 som tidigare. Den mindre maskinen S23 ökar från 80 till 118 matarplatser.

Förra året ökade Siemens sin försäljning av produktionsmaskiner med över 50 procent i Norden.

- Och vi räknar med en ökning i samma storleksordning i år igen, säger Oscar Heydorn.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)