JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu är Synthesias saga all
Cadence lägger ner utvecklingen av Visual Architect, ett verktyg med rötter i svenska Synthesia. De forna Synthesiaanställda förlorar sina jobb i Sverige.


För två år sedan köpte Cadence Synthesia, ett svenskt företag som utvecklade konstruktionsverktyg för beteendesyntes. Då sades det att utvecklingen skulle vara kvar i Sverige, och att Cadence skulle satsa på verktyget. Nu läggs utvecklingen ner, och de knappt tio personerna som följde med från Synthesia till Cadence har fått sluta.

- Nedläggningen i Stockholm har att göra med Cadence omorganisation i höstas. Vi satsar inte på Visual Architect just nu, men vi äger teknologin och får se vad vi gör framöver. Nu prioriterar vi att utveckla verktyg som säljer bättre, säger Tomas Nicklasson som är vd på Cadence svenska kontor.

Han berättar att Visual Architect inte sålt så bra som förväntat, även om han inte kan uppge någon siffra.

Det kan inte heller Synthesias förre vd Per Nilsson, som lämnade Cadence före jul. Men han håller inte med om att försäljningen gick dåligt.

- Man måste vara långsiktig och kan inte ha för höga förväntningar på en ny typ av produkt, säger han.

Per Nilsson tycker att Cadence lanserade produkten med stort engagemang och professionalism efter övertagandet.

- Den sålde jättebra i början. Sedan fick vi problem med att kvaliteten inte blev tillräckligt bra, vilket delvis berodde på sättet som produkten introducerats i flödet.



Nedläggning istället


Under hösten höll totalt 30 personer i Sverige, USA och Indien på med en vidareutveckling som skulle vara klar till sommaren 1999. Men istället kom alltså nedläggningen.

Nedläggningen påverkar även Synthesias tidigare aktieägare, som skulle få provision på försäljningen av Visual Architect fram till år 2001. Den största enskilda ägaren var Atles riskkapitalbolag Tuab.

- Det är tråkig att utvecklingen inte får fortsätta på det sätt som var tanken när vi förhandlade med Cadence, säger Willy Heyman på Tuab som representerar alla tidigare aktieägare i Synthesia.

Han vill inte kommentera detaljer i avtalet eller nedläggningen eftersom förhandlingar pågår mellan Cadence och de tidigare aktieägarna. Trots provisionen som riskerar att frysa inne menar han att Synthesia var en väldigt bra investering för Tuab.

- Vi har fått igen pengarna flera gånger om.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)