JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två tillverkare dominerar helt
Intel och AMD dominerar marknaden för flashminnen. Dominansen gör att de flesta andra tillverkare anpassar sina produkter till AMD, Intel eller båda.

Intel är världens största tillverkare av flashminnen. Företaget kom snabbt igång med sin tillverkning och hade ett tag över 90 procent av marknaden. Sedan dess har flera företag knaprat in på försprånget.

AMD är Intels klart största konkurrent idag. AMD samarbetar dessutom intimt med Fujitsu. Dessa två har byggt en gemensam fabrik i Japan som tillverkar flashminnen. Tillsammans hade de hela 36,8 procent av marknaden förra året, enligt Dataquest.

AMD och Fujitsu har ett lite märkligt avtal som innebär att de delat upp världsmarknaden mellan sig. För Europas del innebär det att Fujitsu inte får sälja flashminnen i något land förutom England, där å andra sidan AMD inte har tillträde.

Som tredje största flashtillverkare ligger Atmel. Det som gör Atmels minnen speciella är de små minnessektorerna. En sektor kan innehålla endast 128 byte. Även SST har en liknande arkitektur.

Intels och AMDs dominans har lett till att de allra flesta företag valt att tillverka Intel- eller AMD-kompatibla flashkretsar.

Macronix, Micron, Issi och Sharp är exempel på företag som tagit parti för Intel, medan Hyundai, LG Semiconductor och Turbo IC valt att tillverka AMD- kompatibla kretsar. Texas Instruments och SGS-Thomson har däremot tagit det säkra före det osäkra och satsar på både Intel- och AMD-varianter.

Intressant är också att vissa av AMDs kretsar är benkompatibla med Intels, däremot gäller inte det omvända. Det innebär att Intels kretsar kan bytas ut mot AMDs men inte tvärt om.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)