JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Matra tar över Thomson- CSF
Franska Matra, som ingår i koncernen Lagardère, köper elektroniktillverkaren Thomson från franska staten.

Genom att Thomsons försvarselektronikdel, Thomson-CSF, slås samman med försvarsteknik- och högteknologitillverkaren Matra skapas ett bolag som kommer att omsätta omkring 75 miljarder kronor.

Affären har väckt spekulationer om att Ericsson är på väg att köpa ut Matra ur det gemensamma dotterbolaget MET, enligt uppgifter i Dagens Industri.

Idag lägger Matra hinder i vägen för Ericssons försäljning av radiobasstationer i Frankrike. Genom MET har Ericsson 16 procent av den franska marknaden för publika televäxlar, men säljer inga radiobasstationer genom MET. Matra, säljer sådana genom ett annat bolag där Ericssons konkurrent Nortel är delägare.

När nu Matra köper Thomson kan företaget behöva de pengar som Ericsson skulle kunna ge för Matras post i MET. En annan tänkbar väg är att Matra säljer ut samarbetet med Nortel och utökar samarbetet med Ericsson.

Nya Thomson Matra blir Europas största företag för försvarselektronik - lika stort som amerikanska Hughes. Bara Lockheed Martin Loral är större i världen.

Thomsons verksamhet inom konsumentelektronik, Thomson Multimedia, säljer Lagardère vidare till koreanska Daewoo.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)