JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hyundai satsar 10 miljarder på skotsk minnesfabrik
Koreanska Hyundai Electronics Europe investerar omkring 10 miljarder kronor i en fabrik för minnestillverkning i Skottland.

Hyundai Electronics Europe, som ägnat två år att finna en lämplig plats för sin första europeiska fabrik, har nu slutligen fastnat för Dunfermline i den skotska kiseldalen, Silicon Glen.

Fabriken kommer till att börja med att tillverka 64 Mbit DRAM-kretsar. Så småningom ska tillverkningen inriktas på 256 Mbit-minnen. Tillverkningen sker på 200 mm-skivor (8 tum) med minsta linjebredd på 0,3 μm. Kapaciteten blir 30 000 kiselskivor per månad. Fabriken skall vara klar för volymtillverkning i december 1998.



1,5 miljarder från staten


Det skotska fabriksbygget ingår i den satsning som Hyundai hoppas ska föra företaget upp på andraplatsen bland världens minnestillverkare år 2000. Företaget är idag rankat som den tionde största tillverkaren i världen.

För skottarnas del innebär Hyundais investering på närmare en miljard pund cirka 1 000 nya arbetstillfällen i ett område där arbetslösheten är hög. Det ryktas att Hyundai därför fått närmare 1,5 miljarder kronor i statligt lokaliseringsstöd. Hyundai har å sin sida sagt att man planerar att investera ytterligare 14 miljarder kronor så småningom med en andra kiselfabrik på samma plats. Hyundai är det andra koreanska företaget på kort tid att göra en jätteinvestering i Storbritannien. LG Semicon offentliggjorde sin satsning på halvledare och konsumentelektronik i Wales.

Det tredje företaget i den koreanska halvledartrion, Samsung, håller på att bygga en fabrik i norra England för tillverkning av färgskärmar och andra komponenter. Företaget förväntas också bygga en anläggning för minnestillverkning på samma plats i framtiden.

Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)