JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fortbildningskurser inom elektronik
Den som vill lära sig VHDL och komma igång med FPGA-konstruktion har gott om kurser att välja mellan. Detsamma gäller för den som vill förkovra sig inom byggsätt eller EMC.


Livslångt lärande verkar faktiskt ha blivit mer än en floskel i elektronikindustrin. De flesta tillfrågade kursarrangörer i Elektroniktidningens enkät anger att efterfrågan är stor och växande på de flesta utbildningarna. Främst gäller det olika typer av konstruktionskurser, både på kort- och komponentnivå.

- Vi har haft strykande åtgång på vår VHDL-kurs de senaste två åren, och sätter kontinuerligt in extra kurstillfällen på grund av överbokning. På sistone har även mindre företag insett värdet av kurser, säger Lars-Eric Lundgren på Hardi Electronics, som drivit utbildning i digital konstruktion i snart tio år.

Hardi är, i likhet med de flesta andra kursföretag, hårt specialiserat i en nisch. Detsamma kan sägas om flera kursföretag på produktionssidan, som Swentech, VIB - Vällingby Ingenjörsbyrå och Legotronic. Alla dessa tre lär ut kretskortsreparation och lödning, de två sistnämnda har också kurser inom nya byggsätt.

- Trenden går mot allt fler nya kapslar. Det skapar en kunskapstörst på allt som behandlar hur dessa nya kapslar påverkar caddningen, mönsterkortet och monteringen. Vår kurs om BGA, CSP och Flip-chip har hittills i år haft nästan 150 deltagare, säger Lasse Wallin på Legotronic.

En av de mest avancerade produktionskurserna i landet har precis startats av Sincotron, som byggt upp ett utbildningscentrum i Norrköping.

Som första företag i landet har man startat en öppen utbildning i det som kallas Six Sigma, ett sätt att öka effektiviteten och därmed ekonomin i en hel produktionsanläggning.

- Målet är att kursdeltagarna ska spara 400 000 dollar åt sitt företag genom att gå kursen, säger Anders Karström på Sincotron.

Smakar det så kostar det: en Six Sigmakurs med fem kursomgångar utspridda över 8 månader går lös på 75 000 kronor.

- Det låter mycket, men besparingen blir ju desto större. Och prislappen är jämförbar med vad till exempel IFL tar för sina ledarskapskurser, säger han.

EMC är ett område där det också finns många kurser. Störst utbud här har troligen EMC Services.

Naturligtvis har även många högskolor en hel del kurser öppna för näringslivet. I Gävle kan man till exempel gå en 40-poängsutbildning i mikrovågsteknik och mobiltelefoni som ger titeln Teknologie Magister.

Adam Edström

Denna undersökning gör inga anspråk på att vara komplett. Avsikten är att visa upp utbudet av kurser avsedda för yrkesverksamma elektronikingenjörer. Om du saknar någon kursarrangör eller kurs, skriv vänligen till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)