JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klocka och data skickas ihop
Två programmerbara kretsar med ett par hundratusen grindar som klarar kommunikation på flera kanaler upp till 1,25 Gbit/s har lanserats av Altera.
Seriell kommunikation är bättre än parallell, eftersom hastigheten ökar samtidigt som strömförbrukningen, störningarna och kortytan minskar. För att komma upp i riktigt höga hastigheter bör även klocksignalen multiplexeras med datasignalen.

Det är grundtankarna bakom Alteras senaste programmerbara kretsar för kommunikationsintensiva tillämpningar, kallade Mercury. De klarar 1,25 Gbit/s per kanal, och lanseras nu i två varianter, en med 8 kanaler och 120 000 grindar samt en med 18 kanaler och 350 000 grindar. Den seriella kommunikationen kan användas både mellan kretsar på samma kort och mellan kretsar på olika kort via ett bakplan.

För att nå de höga kommunikationshastigheterna multiplexeras klocksignalen med datasignalen, och resultatet skickas över en differentiell parledning. På mottagarsidan skiljs klocksignalen ut, och det är tekniken för denna så kallade Clock Data Recovery som är en av grundbultarna i de nya kretsarna.

Vid konventionell seriell kommunikation skickas klocksignalen separat. Konstruktörerna tvingas då noga matcha längden på signal- och klockledare, ett problem som dessutom blir allt större ju fler klockhastigheter som används. Enligt Altera gör dessa svårigheter att tekniken inte klarar högre hastigheter än ungefär 1 Gbit/s. Med multiplexerad klocka tror sig Altera kunna nå ända upp till 10 Gbit/s.

Snabbare kretsar på väg

Den programmerbara logiken på kretsarna har en ny arkitektur. Bland annat har man gjort bussarna bredare, lagt in stora fyrportsminnen som kan läsas och skrivas samtidigt från två håll, samt inkluderat ett antal multiplikatorer.

Logiken kan användas på valfritt sätt. Troligen kommer den dock i många tillämpningar att ta hand om signalbehandlingen enligt olika kommunikationsstandarder. Stöd finns i form av IP-block för en rad protokoll, exempelvis för Rapid IO, Gigabit Ethernet och Firewire.

Konstruktionsstöd finns i Alteras eget verktyg Quartus II. Planen är att lansera kretsar för hastigheter på 2,5 och 3,125 Gbit/s nästa år samt 10 Gbit/s året därpå


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)