JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-kritik mot bidrag till Dresdenfabrik
Tyskland har varit allt för frikostig med subventioner till Infineons nya fabrik i Dresden. Det anser EU-kommissionen och startar nu en formell undersökning för att avgöra hur mycket pengar Infineon måste betala tillbaka.
EU är kritisk mot Tysklands subventioner av Infineons nya halvledarfabrik i Dresden. Två miljarder kronor har den tyska regeringen bidragit med. Det är en femtedel av den totala kostnaden.

EU-kommissionen startar nu en undersökning. Kommissionen säger i ett pressmeddelande att den "tvivlar på" att bidraget är i enlighet med EUs regler.

Det är tillåtet att ge statligt stöd till regioner och det finns en kalkyl som avgör hur stort stödet får vara. Kalkylen tar bland annat hänsyn till hur många jobb som skapas. Men EU-kommissionen tror att tyska regeringens kalkyl varit för frikostig.

Undersökningen kan bli långvarig. Slutresultatet kan bli att Infineon måste betala tillbaka pengar.

Infineon försöker, å sin sida, att förmå EU att kritisera Sydkorea för att ha stött Hynix finansiellt. Enligt Infineon håller statsstöd på att förvandla konkurrenten Hynix till världen största tillverkare av 64 Mbyte DRAM. Det är ett brott mot världshandelsorganisationens regler, anser Infineon.

Det finns idag en femtioprocentig överkapacitet i världen för halvledartillverkning. Analytiker väntar sig sammanslagningar och nedläggningar. Infineon har under året diskuterat samarbete med Toshiba och med de Taiwanesiska halvledartillverkarna.

Om två veckor invigs Infineons nya fabrik i Dresden.


Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)