JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 14 oktober 2019 VECKA 42
Sveriges största forskningsinstitut inom elektronik växer så det knakar. I år ökar omsättningen med 30-35 procent jämfört med förra året, och bolaget siktar på att bli 200 anställda nästa år.
- Affärskonceptet håller. Men vi är inte riktigt tillräckligt stora - vi borde ligga på en omsättning kring 250 till 300 miljoner kronor. Kanske når vi dit nästa år, säger vd Hans Hentzell.

Acreo ska enligt affärsidén "bidra till ökande lönsamhet, tillväxt och nyföretagande genom att förädla och förmedla forskningsresultat till kommersialiserbara produkter och processer inom elektronik och optik". Grunden i verksamheten är labben - för halvledare i Kista, multichipmoduler i Norrköping och optofiber i Hudiksvall.

Största kunderna är i många fall bolag som har en historia hos Acreo eller dess föregångare Industriellt Mikroelektronikcentrum (IMC) och Institutet för optisk forskning (IOF). Bland dem märks Thin Film Electronics, Flir, Svenska Grindmatriser, Applied Sensors och ADC-Altitun.

Dessutom driver Acreo bland annat Socware - en central del i den svenska satsningen på systemkretsar. Hans Hentzell är tämligen nöjd med den satsningen. Inom Socware har hittills Atmel och Via Technology startat utvecklingsverksamhet i Norrköping respektive Lund.

- Vi har helt klart sänkt tröskeln för utländska halvledartillverkare att etablera sig här i landet. Hittills har Socwarebolagen fått uppdrag värda 50 miljoner kronor, och vi lär oss mycket av att vara en del av Atmels och Vias verksamhet. Den typen av kompetens är det ju annars bara Ericsson som har här i landet, säger Hans Hentzell.

Kretsar på papper

Han menar också att ambitionen att locka hit en utländsk halvledarfabrik är felaktig.

- Idag finns elva bolag i Sverige som har någon form av halvledarproduktion. Alla utom Ericsson och Zarlink använder eller har använt Acreos labb i någon utsträckning. Det vore strategiskt riktigt att satsa på denna befintliga nischproduktion, säger han.

I samarbete med skogsindustrin driver Acreo också ett rätt spektakulärt projekt som går ut på att på vanligt papper kunna trycka elektroniska kretsar.

- Resultaten har kommit mycket snabbare än vad vi vågat hoppas på. Vi kan numera trycka segmentdisplayer och kan byta motiv på en skärm tryckt på papper. Vi har också gjort transistorer som klarar någon kHz, säger Hans Hentzell.

Två nya företag snart

Teknik och produkter utvecklade på Acreo har i flera fall knoppats av till egna företag. Och den verksamheten kommer att fortsätta. Hans Hentzell säger att två avknoppningar ligger nära i tiden.

- Det är viktigt för oss att veta när vi ska släppa en verksamhet så att den får stå på egna ben.

Några egentliga konkurrenter ser han inte inom landets gränser, även om vissa avknoppade bolag hänger kvar i samma affärsidé som Acreo. Konsultbolagen har inte alls samma labbresurser, och andra institut som Imego och IVF är snarare möjliga samarbetspartner.

- Vi har vuxit så snabbt att vi inte riktigt orkat samarbeta i den utsträckning jag skulle vilja.

Men om programmen IVSS för fordonssäkerhet och Puls för elektronikproduktion blir verklighet så kommer de att leda till betydligt mer samarbete.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)