JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IVF på väg upp ur svackan
Morgondagens elektronik ska vara pålitlig och tas fram snabbt. Vad det kräver i form av kompetens är områden som IVF ska fokusera på framöver.
IVF, Institutet för Verkstadsteknisk Forskning, ska "erbjuda företagen snabbare utveckling och tillväxt i direkta uppdrag, i gemensamma FoU-projekt och genom samverkan i olika nätverk".

Just nu har dock institutet en del bekymmer. Lågkonjunkturen i telekomindustrin parat med fördröjningar i anslag har slagit så hårt att man tvingats säga upp 18 personer. I mars slutade vd Jan-Crister Persson, och någon permanent ersättare har inte utsetts.

- Vi har också drabbats hårt av strukturomvandlingen i elektronikindustrin, säger Peter Wahlberg, marknadsansvarig på IVF och chef för elektronikdelen.

Enligt honom har Flextronics och andra kontraktstillverkare som etablerat sig här inte visat något större intresse av samarbete med IVF.

- De har intern kompetens och FoU, så den lokala överhörningen är inte så viktig för dem. Och deras amerikanska synsätt med kvartalsekonomi och kostnadsjakt håller på att slå igenom snabbt i Sverige.

Alla IVFs problem skyller han dock inte på omvärlden:

- Grunden är att vi på IVF inte varit tillräckligt långsiktiga. Vi har inte tittat tillräckligt på vad som behövs i framtiden och hur det ska finansieras.

Vid årsskiftet fick IVF nya delägare i form av en industrigrupp, och den nya ledningsgruppen tar nu fram en långtidsplan. Man ska "titta på de stora frågorna", som globalisering, IT och miljö. Arbetet pågår för fullt, och Peter Wahlberg är optimist.

- Vi kommer att ha en ny ambition. Lagomtänkandet är borta - man måste vara världsetta på det man gör.

Det stora förändringarna ska genomföras nästa år. Redan har IVF dock börjat samarbeta med norska Sintef och danska Delta.

- Sintef är lite av produktuppfinnare och vi är produktionssamordnare. Delta kan göra asicar, vi kan kapsling och förbindning.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)