JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halverar kostnaden för Internet
Systemkretsen som klarar mycket mer än Ethernetkommunikation

Genom att ta bort cacheminnet och ett antal gränssnitt samtidigt som man infört en ny kapsel har Netsilicon i det närmaste halverat priset på sin Armbaserade systemkrets med Ethernet-anslutning.
- Våra kretsar är inte avsedda för digitala set-top-boxar utan för enklare produkter som behöver anslutas till Internet. Det kan till exempel vara larm, kodlås eller varuautomater, säger Michael Evansen från Netsilicon.

Tanken är att kretsen, som är uppbyggd kring en 32-bitars Arm7 TDMI, inte bara ska hantera Ethernetprotokollet.

- Det lägger beslag på cirka 15 procent av processorkraften, resten kan utnyttjas för andra uppgifter i apparaten.

Komplett lösning

Förutom själva kretsarna har företaget tagit fram vad man uppger är en komplett lösning med ett litet realtidsoperativsystem, nätverksprotokoll och server, API:er, drivrutiner och annan programvara som behövs. Allt är gratis och royaltyfritt.

- Det ska inte behöva ta mer än en halvtimme att komma igång, säger Michael Evansen.

Den nya modellen, som har beteckningen Net+20M klockas i 44 MHz och kan anslutas till Ethernet med både 10 Mbit/s och 100 Mbit/s.

Det finns en 32-bitars internbuss, en tiokanalig DMA-enhet, två oberoende serieportar och programmerbara timrar.

Storebror Net+50 har även ett cacheminne på 8 kbyte och ytterligare 40 programmerbara in- och utgångar. Båda kretsarna levereras i BGA-kapsel som upptar 15 kvadratmillimeter, vilket är lite knappt hälften av den tidigare PQFP-varianten.

Företaget, som numera ingår i Digigruppen, lanserade den första Ethernetkretsen för tre år sedan, idag säger man sig ha över 400 kunder varav 25 i Norden.

Provexemplar ska finna framme i april och volymproduktionen är planerad till juni. Priset på Net+20M är satt till 9,95 dollar och Net+50 kostar 16,95 dollar. Båda priserna gäller kvantiteter om 10 000 enheter.

Det finns också ett startpaket som för närvarande kostar 12 500 dollar. Det priset kommer att sjunka drastiskt i april när före-taget släpper en version baserad på Gnu-verktyg. Idag ingår verktyg från Green Hills.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)