JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikföretagen vill göra affärer på andra sidan Östersjön
Estland och Polen var de två populäraste länderna när branschorganisationen Elektronikindustriföreningens, EIF, medlemmar fick frågan om möjligheter att göra affärer på andra sidan Östersjön. Polen för att det är ett stort land med många högutbildade människor och Estland på grund av de historiska banden till Sverige.
- Det finns över 200 svenska företag i Estland, varav 50 tillverkande, säger Anders Fläcke, konsult som har genomfört enkäten åt EIF.

En av "svenskarna" i Estland är Larmia Control i Sollentuna, som säljer larm- och övervakningssystem för fastigheter och industri. Utvecklingen sker i Sverige men en del av tillverkningen är placerad i Estland, och för att administrera processen har Larmia öppnat ett lokalt kontor där.

- Estländarna ser Sverige som ett "västland" och gör gärna affärer med svenskar. Det ska vi givetvis utnyttja, säger Hans Bolöv från Larmia.
Språket är också en fördel i affärer med Estland, det finns relativt gott om svenskar som kan prata estniska och tvärtom.

Ett tjugotal av EIF:s medlemsföretag har fått svara på en enkät om att göra affärer "i Östersjöregionen", i klartext i de baltiska staterna och Polen. Resultatet av enkäten redovisades på ett seminarium i slutet av oktober. Där nämnde flera av de företag som redan är på plats och gör affärer ett stort problem: bristen på kreditupplysningar.

- Kreditbedömningar är det svåraste med att göra affärer i Polen. Det finns gott om äventyrare och det finns inget bra sätt att identifiera dem, så man gör bara affärer med personer man känner att man kan lita på, säger Björn Gysell vars företag Alarmtech har både tillverkning och försäljning i Polen.

Men valuta och inflation är under kontroll i alla länderna, och det finns såväl ett fungerande bankväsende som ett embryo till kreditupplysningscentral. Imponerande framsteg, tyckte flera seminariedeltagare, med tanke på att det är mer än tio-femton år sedan kommunismen släppte sitt grepp.

Svenska banker är för övrigt extremt väl representerade i Baltikum; tillsammans har SEB och Föreningssparbanken runt två tredjedelar av marknaden i alla tre länderna.
Heinz Sjögren från Föreningssparbanken avslutade dock sitt föredrag med en liten brasklapp:

- Vi svenskar tycker att det är billigt att tillverka i Polen och Baltikum idag, lönerna ligger runt hälften av vad de är i Sverige, men längre österut är det ännu billigare. Det kan mycket väl komma en våg av utflyttning till Ukraina och Ryssland inom några år, och frågan är hur Estland, Lettland och Litauen hanterar detta.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)