JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även kablagetillverkningen flyttar till Kina
En allt större del av kablagetillverkningen flyttar till fabriker i Kina. Det är enligt en rapport från Fleck Research de låga lönekostnaderna som lockar, och bakom dessa döljer sig unga kvinnor med upp till 90 timmars arbetsvecka.
Under 2001 såldes det kablage för 13,7 miljarder dollar, och av detta kom 4 miljarder från kablar tillverkade i Kina. Det konstaterar Fleck Reserarch i en rapport om kablagemarknaden.

Allt fler kablage- och kontakttillverkare lägger tillverkningen i Kina. Taiwanesiska företag står för den största delen, och Fleck Research räknar till över 900 taiwanesiska företag med tillverkning i Kina, som sysselsätter 106 000 arbetare. Men även amerikanska och europeiska tillverkare har fabriker i Kina. Fleck Research anger bland annat Tyco Electronics, med sex fabriker och över 7000 arbetare, som exempel.

Det är de låga lönekostnaderna som gör Kina attraktivt som produktionsland. Enligt Fleck Research har fabriksarbetarna en månadslön på 55-85 dollar i månaden. Detta ofta med 12 timmars arbetsdag sju dagar i veckan.

Samtliga fabriker anställer medvetet mestadels unga kvinnor utan barn, och Fleck uppskattar andelen kvinnor på fabrikerna till 95 procent. De kvinnor som blir gravida förlorar ofta jobbet, vilket underlättas av att det inte fins några lagar eller regler kring anställningstrygghet i Kina.

Högutbildade anställda, som ingenjörer och ekonomer, tjänar typiskt mellan 110 och 180 dollar i månaden, och har lika långa arbetsveckor som arbetarna.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)