JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wlan ökar farten till 100 Mbit/s
Trådlös prestanda allt närmare de fasta näten

IEEE har påbörjat ett standardarbete för att öka hastigheten i trådlösa lokalnät till 100 Mbit/s. Och till skillnad från tidigare standarder ska hastigheten den här gången räknas i faktisk datamängd, inte teoretisk bithastighet. I praktiken innebär det minst en tredubbling mot dagens wlan-standarder.
De som försöker hålla reda på wlan-standarderna får nu ännu en förkortning att hålla reda på. 802.11n är namnet på den arbetsgrupp som ska ta fram en wlan-standard för 100 Mbit/s.

- Wlan med en trafikhastighet på 100 Mbit/s ansågs omöjligt för bara ett par år sedan. Men ett antal teknikförbättringar som större frekvensutrymmen, analoga kretsar baserade på avancerad CMOS-teknik och hela wlan-adaptrar på en krets har gjort högre hastigheter möjliga, säger Stuart Kerry, ordförande för 802.11.

För tidigare wlan-standarder har man räknat bithastigheten för signaleringen på det fysiska lagret när man angett hastigheten. Den faktiska datahastigheten är mycket lägre, och en 11 Mbit/s-förbindelse med 802.11b har i praktiken en datahastighet på 5-6 Mbit/s. Den här gången har man dock angett 100 Mbit/s som effektiv hastighet vid Mac-gränssnittet som mål.

IEEE har inte angett vilket frekvensband den nya standarden ska arbeta i.

- Det återstår att bestämma. Arbetsgruppen får fria händer att använda vilken frekvens som helst som gör att de möter sina mål. Men vi väntar väl oss att de bestämmer sig för 5 GHz-bandet, säger Brian Mathews, publicitetsansvarig i 802.11.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)