JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tävlingspris gav nya framgångar
Ibland ger det ena det andra. Företaget Portsystem 2000 från Habo i Småland vann ett prestigefyllt pris på Komponentmässan i Göteborg.Och bestämde sig därför för att även ställa ut på Tekniska Mässan i Stockholm.Där fick man nya idéer om produktutveckling.
Smålandsföretaget Portsystem 2000 var stolta vinnare av Stora Embeddedpriset på Komponentmässan i Göteborg i september.

Redan då hade man fått en rekordorder tack vare det system man fick pris för. Och eftersom erfarenheterna från Göteborgsmässan var så lyckade bestämde sig bolaget för att även ställa ut på Tekniska Mässan i Stockholm. Och väl där så träffade man inte bara en rad potentiella kunder, utan också en representant för Siemens. Som kom med idén att Portsystem borde bygga in en GSM-funktion i sitt system. Vilket man nu tänker göra.

- Vi hade inte ställt ut på Tekniska Mässan om vi inte vunnit priset i Göteborg, säger företagets marknadschef Werner Hilliges.

Framgångarna har dessutom gett företaget självförtroende nog att skaffa nya lokaler. Nyligen flyttade man in på 8 500 kvadratmeter efter att tidigare ha huserat på 1 600 kvadratmeter.

- Det är det bästa huset i trakten, myser Hilliges.

Uppkopplat mot internet

Portsystem är egentligen inget elektronikföretag. Man gör lastportar, alltså sådana som sitter på lastbryggor där lastbilar backar in för att lossa eller lasta gods.

Men för en tid sedan insåg man fördelarna med att ha portarna uppkopplade mot Internet, och tog fram en helt ny Linuxbaserad produkt kring detta, kallad Styrbjörn. Utvecklingen, som totalt tog omkring 3 500 timmar varav ett tusental på konsultbasis, betalades delvis av EU-pengar.

Via Styrbjörn kan varje ansluten port öppnas från vilken Internetansluten dator som helst i världen, förutsatt att man har rätt behörighet förstås. Poängen är nya möjligheter till övervakning, statistikinsamling och service. Företaget har också tagit fram funktioner som indikerar när en lastbil närmar sig och då ger föraren hjälp att backa in mot lastbryggan.

En annan möjlighet är att förse enskilda paket på lastbilen med RFID-etiketter, som när de lastas av eller på registreras i en databas.

Om Siemensrepresentantens besök slår väl ut så kommer många av funktionerna framöver att även finnas tillgängliga via vanliga GSM-telefoner.

- Alla lastbilar har ju inte Internet ännu. Men så gott som alla har GSM, konstaterar Werner Hilliges.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)