JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Akademi och industri kraftsamlar kring mems
När de nordiska mikroteknikforskarna (mems/mst) bjuder till konferens i Ystads Saltsjöbad är industrin extra välkommen. Målet är att skapa en bra mötesplats inom ett område där bland andra Sverige ligger väl till internationellt, såväl industriellt som och akademiskt.
- Att de nordiska aktörerna kan träffas så här är mycket ovanligt. Att göra en sådan kraftsamling här hemma är mycket bra, säger Thomas Laurell, en av arrangörerna från Institutionen för elektrisk mätteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

Han poängterar hur viktigt det är att ge industrin inblick i hur långt man kommit inom den akademiska världen, samtidigt som akademikerna själva blir uppdaterade på vad som händer i andra forskargrupper. Här får man chansen att i lugn och ro diskutera hur man ska kunna dra nytta av forskningen i industrin, för framtida marknadsdesign.

- Industrin är också konservativ i vissa bitar, framför allt för att det saknas kunskap internt, som tar tid att brygga över, säger han.

Han framhåller hur viktigt det är med institut som Imego och Acreo för just detta, men också med privata initiativ som Silex som bygger företag och startar servicefunktioner.

- Det ger dynamik på marknaden, säger Thomas Laurell.

Han förväntar sig ett aktivt deltagande från elektronikindustrin, från mobiltelefontillverkarna och deras underleverantörer men också från HF- och optoindustrin.

- Sverige är i världsklass inom de här områdena, det finns en mycket god infrastruktur forskningsmässigt och i industrin. Men att gå från mikro- till nanoperspektivet kräver ett tankeskift och där tror jag vi kan komma långt med gemensamma krafter, säger han.

Han är själv inne på bioteknikens domäner, och inte minst på bio-mems, och tror att intresset från läkemedels- och bioteknikindustrin också kommer att vara stort.

- Biosidan är det segment som växer snabbast, och trots att vi haft tuffa tider så lossnar det snart. Det är en spännande värld, säger Thomas Laurell.
MSW-konferensen i Ystads Saltsjöbad i mars är den femte i ordningen. Den cirkulerar mellan lärosätena och finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning och av deltagaravgifter.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)