JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Agilent gjuter nytt liv i begagnade instrument
Världens största tillverkare av mät- och testinstrument satsar allt mer på handel med begagnade instrument. Motivet? Att tjäna pengar och samtidigt undanröja minorna för köparna.
- Det har alltid pågått handel med begagnade instrument men markanden fick ett uppsving i början på 90-talet när anslagen till militären och rymdindustrin gick ned, säger Hans Herbert Stromereder påAgilent.

- År 2001 och 2002 blev det en helt ny dimension när telekomsektorn imploderade.

Många företag gick i konkurs, andra minskade verksamheten drastiskt. Resultatet blev att en mängd instrument slumpades bort till en bråkdel av nypriset och den som behövde komplettera instrumentparken kunde göra verkliga fynd. Problemet var bara att man som köpare inte kunde vara säker på instrumentens skick.

- En del kunder gick på minor. De vände sig till oss och undrade om inte vi kunde göra något.

Resultatet har blivit Advantage Assurance och går i korthet ut på att Agilent garanterar kvaliteten på en del av de instrument som säljs via den amerikanska auktionssajten eBay.

- Vi håller på att skriva avtal med några av de större amerikanska aktörerna som säljer instrument på eBay.

Rent praktiskt kommer det att fungera så att säljaren först skickar instrumentet till Agilent som går igenom det och gör en komplett kalibrering.

Instrumentet kan sedan bjudas ut på eBay och det går direkt från Agilent till köparen när affären är klar. Dessutom ingår ett års garanti och support.

I första vändan är det amerikanska säljare som kan dra fördel av Advantage Assurance, men i juni ska det också finnas europeiska företag och framåt september, oktober asiatiska.

Att Agilent fastnade för eBay beror på sajtens storlek.

- I fjol såldes det mät- och testinstrument på eBay för över 50 miljoner dollar.

Hans Herbert Stromereder uppskattar den totala begagnatmarknaden till cirka 600 miljoner dollar.

- Av det är cirka 60 procent Agilent- och HP-instrument.

Företaget ska också öka sina inköp av begagnade instrument. Dessa uppgraderas med den senaste programvaran och kalibreras. Instrumenten blir som nya men är 15 till 20 procent billigare än helt nya instrument. Programmet kallas numera Certiprime.

Tidigare har det gått under namnet Encore.
Alla begagnade instrument finns listade på Agilents hemsida även om det är lite knepigt att hitta PDF-dokumentet med det aktuella utbudet.

- För något år sedan utgjorde begagnade instrument runt 10 procent av vår omsättning. Idag är siffran nere på sju-åtta procent och det är nog där den ska ligga, säger Hans Herbert Stromereder.

Instrumenten i Certiprime är normalt av den senaste modellen och mellan ett och tre år gamla. Det kan vara demoinstrument, komma från en uthyrningsfirma, ha varit leasade eller vara inbytta från någon större kund.

- Men vi köper också aktivt in instrument, bland annat på auktioner.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)