JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsofts straff en seger för användarna
När EUs regleringsmyndighet nu ger Microsoft på moppe för monopolistfasoner så kan konkurrenskommissionär Mario Monti ha lagt grunden till sundare teknikutveckling inom programvara för flera år framöver.
I sak har dispyten rört mediaspelaren i Windows XP, det program som låter användaren spela musik och se på rörliga bilder. Något förenklat krävde EU-kommissionen att Microsoft skulle erbjuda XP och dess mediaspelare som separata produkter, något företaget sa var om inte omöjligt så i vart fall tekniskt svårgenomförbart, och en sådan operation skulle försämra prestanda avsevärt.

Haken är bara att det argumentet klingar ihåligt, eftersom Microsoft redan säljer en XP-version där mediaspelaren är separerad. I Windows XP Embedded, versionen för inbyggda system alltså, är mediaspelaren bara en modul bland andra. XP Embedded ska vara binärkompatibel med den vanliga XP. Och det går utmärkt att ladda in XP Embedded på en vanlig pc, konfigurera med alla tillbehör utom mediaspelaren och köra de program man önskar. Behövs en mediaspelare går det lika bra att välja någon från Microsofts konkurrenter.

Det var just en sådan konkurrent, Real Networks, som någon gång i november demonstrerade detta för Mario Monti och hans gäng. Och tydligen tog argumentationen skruv. Microsoft säger visserligen att demonstrationen är vilseledande. Men företaget har inte velat utveckla närmare vari vilseledandet består, i vart fall inte offentligt.

Sålunda bestämde EU-kommissionen att Microsoft ska böta 4,7 miljarder kronor. Summan är den högsta EU någonsin bötfällt någon i konkurrenssammanhang, och det är förvisso mycket pengar. Ändå motsvarar den inte mer än 3-4 veckors försäljning för Microsoft, och kan knappast ses som mer än en P-bot för ett företag som har 405 miljarder kronor på banken. Microsoft tänker förstås överklaga och köra ärendet i en mångårig långbänk, men utgången där är faktiskt inte särskilt intressant. Nej, det spännande är att EU-kommissionen lyssnat på tekniska argument och tagit konsekvenserna av dem, och att kommissionens utslag har en reell chans att påverka Longhorn, Microsofts nästa Windowsversion, när det når marknaden sådär 2006 eller 2007.

Longhorn ska innehålla sådant som sökmotor, säkerhetsprogram, röstigenkänning, musik och video. Typiska tillämpningar som utvecklare av inbyggda system skulle kunna tänka sig att välja bort. Och typiska områden där Microsoft har konkurrens. Vilket förstås EU-kommissionen vet. Så om Microsoft framhärdar, och levererar Longhorn på samma paketerade sätt som Windows XP så kommer EU-kommissionen säkerligen att reagera. Och då räcker nog inga 4,7 miljarder kronor, utan då kan straffet bli mer kännbart. Kommissionen har rätt att döma ut böter på upp till 10 procent av företagets omsättning. Räknat på förra året skulle det innebära 24 miljarder kronor. Det skulle förvåna om inte ett sådant hot kan få Microsoft att ändra beteende. Till fromma för konkurrensen, och därmed för användarna.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)