JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Den programmerbara radion snart här
Den programmerbara radion, som klarar all typ av radiokommunikation i en och samma radiomodul, har länge varit en dröm. Men experterna har alltid tvistat om den varit möjlig att uppfylla eller inte.
Christer Svensson, professor på Linköpings universitet, anser nu att det definitivt är möjligt att realisera en radiomodul som klarar all typ av radiokommunikation.

- När vi började med det här för ett par år sedan tyckte alla att "det var väl kul, men det kommer aldrig att fungera". Nu kan vi visa att det fungerar.

Den programmerbara radion, som tagit fyra doktoranders arbete under fyra års tid att utveckla inom ramen för forskningsprojektet Stringent, består av tre delar. Ett programmerbart avstämbart filter, en helt ny typ av högfrekvensdel som levererar en signal lämplig för AD-omvandling och en styrbar basbandsprocessor.

- Det klassiska sättet att se på programmerbar radio är att man sätter en AD-omvandlare direkt på antennen. Det går ju inte. Därför har vi kommit på en grej som vi sätter in däremellan, säger Christer Svensson.

En traditionell radioarkitektur blandar ner radiosignalen till hanterbara frekvenser innan den omvandlas till en digital signal. Detta kräver fasta filter som inte kan styras om till andra band eller radiotekniker.

Den nya radiodelen som utvecklats på Linköpings universitet samplar i en hastighet nära bärvågssignalen. Samplingshastigheten väljs efter önskad radioteknik med en vanlig oscillator. De spegelfrekvenser som uppstår filtreras dels bort av det avstämbara filtret, dels genom att samplen grupperas ihop och vägda medelvärden genereras, fortfarande analogt.

- Ett medelvärde är ju egentligen samma sak som ett lågpassfilter, förklarar Christer Svensson.
De viktade medelvärdena digitaliseras sedan och matas in i basbandsprocessorn, som även den är en innovation.

- Basbandet är minst lika viktigt för att det här ska fungera. Vi vill använda vad som i princip är en signalprocessor, men som är lika snabb och effektsnål som en normal basbands-asic.

På detta sätt kan man få fram en radio som klarar såväl GSM och 3G som wlan i en och samma mottagardel. Lågbrusförstärkaren och högfrekvensdelen finns redan som fungerande prototypkretsar. Basbandskretsen är under tillverkning.

Linköpings universitet har inte för avsikt att kommersialisera tekniken eller bilda ett företag för att utveckla den. I stället hoppas man på att någon stor tillverkare, som Ericsson Mobile Platforms eller Nokia, ska visa intresse för tekniken och söka ett samarbete.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)