JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samnordisk satsning på mikrosystem
Forskningsinstitutet Imego ska få svenska företag att förbättra sina produkter med hjälp av mikrosystem. Det hela sker inom ramen för Minut, ett nordiskt samarbetsprojekt som startade i januari och ska pågå i två år.
Den 5:e maj i år organiserar Imego seminariet "Intelligent products by using microtechnology". Seminariet ingår i första fasen av Minut-projektet och är gratis.

Svenska företag som är intresserade av att delta i Minut-projektet kan kontakta Dan Larsson eller Cristina Rusu, båda arbetar på Imego i Göteborg. För mer information se www.ittf.no/annet/minut
- Tanken är att visa på att industrin kan förenkla och förbättra sina produkter, både gamla och nya, genom enkla förändringar, säger Cristina Rusu på Imego.

Projektet är uppdelat i tre faser som delvis kan pågå parallellt.

Den första fasen, Awareness, spänner över cirka ett år och går ut på att sprida kunskap om mikroteknik till nordiska företag. Den andra fasen, Turbo-project, är en förstudie som syftar till att utreda om ett företag kan dra nytta av mikroteknik i sina existerande eller framtida produkter. Den tredje fasen, Feasibility-studie, är en fortsättning på del två och ett första steg mot att börja ta fram en produkt som är baserad på mikrosystem och mikroteknik.

Minut-projektet är delfinansierat av Nordisk Innovations Center (NIC), fd Nordiska Industrifonden. De fyra forskningsinstituten Imego, finska VTT, norska Sintef och danska Delta står för genomförandet och har kontakt med företag i respektive land.

Tanken är att de fyra forskningsinstituten ska initiera fyra till sex förstudier var. Varje förstudie måste involvera ett företag samt minst två forskningsinstitut, allt för att få en samnordisk klang. Förstudien får ta en till två månader och finansieras till hälften av NIC och till hälften av företaget, upp till maximalt 165 000 kronor.

Hittills är det enbart Sintef som kommit igång med en förstudie tillsammans med företaget Eagle Ultrasound i Trondheim och VTT.

- Just nu diskuterar vi med tio företag om att starta förstudier. Förhoppningsvis kan vi komma igång med en i slutet av maj eller början av juni och danska Delta har visat intresse av att vara med.

- Mot slutet av året tror jag att vi här på Imego kommer att ha fyra förstudier igång, säger Cristina Rusu.

Planen är att en eller två av förstudierna från respektive land ska övergå till nästa fas som innebär att man mer detaljerat studerar hur en produkt kan utvecklas med hjälp av mikroteknik.

Studien får ta tre till sex månader och finansieras till en tredjedel av NIC som dock maximalt står för 330 000 till 660 000 kronor.

Hela Minut-projektet har en budget på cirka 13,2 miljoner kronor. NIC står för knappt 30 procent, medan de deltagande företagen står för resten.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)