JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imegos sensorer mäter jordens rotation
En forskargrupp på Imego har lyckats mäta jordens rotation med en sensor som inte väger mer än ett tiotal gram och på sikt kan komma att kosta en femtiolapp.
- Vi har utvecklat en sensornära asic samt en digital återkoppling som nu visat sig hålla och även överträffa våra förväntningar.

Det säger Gert Andersson på forskningsinstitutet Imego, som är en av konstruktörerna bakom asicen. Han är dessutom en av tre konstruktörer bakom det mikromekaniska gyrot, som utgör själva hjärtat i sensorn.

Unikt för volymprodukt

Hittills har bara ett fåtal forskargrupper i världen klarat att mäta jordens rotation med ett mikromekaniskt gyro. Ingen har däremot tidigare lyckats göra det med hjälp av ett gyro i volymproduktion. Sensorelementet som Imego nyttjar tillverkas av norska Sensonor och används för att aktivera "krockgardinen" i vissa personbilar (se Elektroniktidningen nr 06/2003).

- Att vi kan mäta jordens rotation är ett kvalitetsmått som innebär att sensorn är tillräckligt bra för att användas i enklare navigationstillämpningar, exempelvis jaktrobotar, säger Gert Andersson.

Han menar att ett Imegos sensorsystem mycket väl kan kommersialiseras för att inom tre till fem år klara tredimensionella rörelser, vilket kräver tre sensorelement, och ändå inte kosta mer än 200-300 kronor. Idag kostar den här typen av system runt 150 000 kronor.

Idéer på vad tekniken kan användas saknas inte. Tänkbara tilllämpningar går att finna inom exempelvis fordonsindustrin för att höja säkerheten, räddningstjänsten för att orientera sig i rökfyllda miljöer, äldrevården för övervakning och inte minst upplevelseindustrin för att placera människor eller föremål i virtuella miljöer.

Förutom Imego har tre företag varit med och finansierat utvecklingen av den sensornära asicen. Det är Saab Bofors Dynamics inom ramen för det nationella flygforskningsprogrammet NFFP, norska Sensonor och ett icke namngivet amerikanskt företag som tillverkar konsumentprodukter. Alla tre företagen strävar efter att ta fram kompakta system som känner av hur ett objekt rör sig, men siktar på olika tillämpningar.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)