JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Freescale frigör sig från Motorola
Freescale Semiconductor har börjat sin vandring mot ett helt fristående halvledarföretag. Motorola är fortfarande majoritetsägare, men planen är total utförsäljning kring årsskiftet.
När Motorola knoppar av sin halvledartillverkning är skeendet en trestegsprocess. I april bildades dotterbolaget Freescale Semiconductor. I början av juli släpptes cirka 20 procent av bolagets värde ut på börsen.

Det som nu återstår är att sälja ut resterande del av företaget.

- Tanken är att Freescale ska stå på egna ben från och med årsskiftet, säger Bo Göran Ericsson, chef för nybildade Freescale Nordic.

Freescale rankas som världens tionde största halvledarföretag och fokus ligger på nätverkslösningar, trådlös kommunikation samt fordonselektronik. Företaget har 22 000 anställda och omsättningen var 4,9 miljarder dollar förra året, vilket motsvarar cirka 17 procent av Motorolas totala omsättning.

Freescale Nordic, som är namnet på det nordiska bolaget, har uppemot 40 anställda och kontor i Solna samt Helsingfors.

- Fast Solnakontoret kommer att flyttas till Kista mot slutet av året.

I Solna arbetar idag cirka 25 personer, medan åtta sitter i Helsingfors. Därtill har företaget anställda i Göteborg, Uleåborg, Köpenhamn och Oslo. Förutom att serva nyckelkunder fungerar kontoren som stöd till företagets distributörer.

Hur hög omsättningen blir för det nordiska bolaget har Bo Göran Ericsson lite svårt att förutspå. En orsak är att mer och mer av företagets konstruktioner produceras och faktureras någon annanstans i världen. Dessutom rapporterar flera av de anställda direkt till chefer inom respektive affärsområde, utanför den nordiska organisationen.

- En stor del av vår verksamhet är logistik, men jag hoppas att vi kommer att få en omsättning uppåt en miljard kronor, säger Bo Göran Ericsson.

Samtidigt tror han inte att verksamheten kommer att påverkas nämnvärt av förändringen. Åtminstone inte på kort sikt.

- Men vi blir friare nu och kan förhoppningsvis jobba med kunder som inte vore möjligt tidigare inom telekom.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)