JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rifa avvecklar Kalmarfabriken
Den finska kondensatortillverkaren Evox Rifa lägger ned fabriken i Kalmar med 220 anställda.

"Kalmarfabriken har länge varit olönsam, det gäller även när marknadssituationen varit god" skriver företaget i ett pressmeddelande.

Genom att stänga fabriken, och flytta produktionen till någon av de andra enheterna, hoppas företaget kunna göra en rejäl besparing.

Företaget ska nu förhandla med de berörda fackförbunden om hur nedläggningen ska genomföras. Den ska inte vara slutförd förrän i slutet av nästa år.

I Kalmar tillverkas bland annat metalliserade papperskondensatorer som kan användas vid störundertryckning i EMC-konstruktioner.

Evox Rifa har samtidigt beslutat sig för att satsa mer på det helägda dotterbolaget Dectron på Öland. Företaget sysslar bland annat med kraftförsörjning och har spetskompetens inom EMC/EMI-frågor.

Men hoppet i Kalmar är inte helt ute. Evox Rifa beslutade i september 2003 att lägga ned sin fabrik i Gränna, men ett år senare finns halva den fabriken kvar. Anledningen till att företagsledningen ändrade sig var en utredning gjord av en löntagarkonsult som visade att en flytt av de mindre axiella elektrolytkondensatorer skulle leda till problem, skriver Östra Småland.

Rifafabriken i Kalmar startades 1962 av Ericsson som 1987 sålde verksamheten till Evox Rifa. Koncernen har idag 1300 anställda och tillverkningsenheter i Sverige, Finland, England och Indonesien.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)