Luleå tekniska universitet fortsätter sin AI-satsning. Projektet Applied AI DIH North ska öka konkurrenskraften hos företag och stärka innovationsmöjligheterna i regionen.
Tänk dig en arbetsplats där du kan visualisera allt du behöver när det behövs i form av ett hologram. Du kan röra vid, ta tag i och flytta det, nästan som om det vore ett fysiskt föremål. Lite science fiction kan tyckas, men det är exakt vad Microsoft siktar på med sitt Hololens-koncept. Sunil Acharya avslöjar för första gången sensorerna under skalet på den andra generationen av Hololens.
Kempestiftelserna finansierar sex forskartjänster på Luleå tekniska universitet under två år, inom allt från allt från spelteknik och it i processindustrin till datacenterautomation, robotik och hälsa.
En strömsnål version av Googles AI-processor TPU har mognat till hårdvara i form av en utvecklingsplattform, diverse acceleratorer med olika gränssnitt och en systemmodul för skarp drift. Plus mjukvaruverktyg.
JAN TÅNGRING: År 2019 sågs de första AI-chipen i provexemplar Här är de stora nyheterna på AI-fronten i år – fram till nu. Den största nyheten är förstås det enorma chip som prydde omslaget i Elektroniktidningen magasin nummer 10.
Finns fortarande en chans för nya hugade AI-chiptillverkare att hoppa in i matchen? Elektroniktidningen har talat med en kinesisk halvledaringenjör som håller koll.
Med hjälp av ett KTH-utvecklat ritverktyg går det 10–20 gånger snabbare för en människa att ringa in och sätta etiketter på intressanta objekt i fotografier. Nu knoppas verktyget av till ett företag, Super Annotate AI.
Robothuvudet Furhat, vård-roboten Pepper och en grupp lärarrobotar i Uppsala ska under de kommande fem åren få en mänsklig handledare i sociala och etiska frågor – Ericka Johnson, professor på institutionen Tema på Linköpings universitet.
Groq i Mountain View har provexemplar hos kund av sin första neuronnätsaccelerator A0. En petaoperation per sekund – 1 Pops, en etta med femton nollor – så många operationer utförs när alla rörledningar i detta massivt parallella chip är fyllda.
Det gigantiska AI-chipet Wafer Scale Engine (WSE) som tillverkas av en enda kiselskiva finns nu att beställa i en server. Fortfarande presenterar tillverkaren Cerebras inga ordentliga prestandasiffror.
Kompetens kring AI-baserad sjukvård ska spridas bland svenska aktörer i ny så kallad innovationsmiljö som får tio miljoner kronor om året under fem år.
Brittiska Graphcores 16 nm-neuronnätsprocessor Colossous C2 kan nu provköras i Microsofts moln Azure. Prestanda är helt överlägsen grafikprocessorer enligt deras mätningar.
Ett PCI Expresskort som mäter 70 x 45 mm – mindre än ett kreditkort – och levererar upp till 21 biljoner operationer per sekund på 10–15 watt. Det kommer Nvidia att släppa i mars 2020 under namnet Jetson Xavier NX.
Institutionen för system- och rymdteknik på Luleå tekniska universitet inrättar ”Robotik och artificiell intelligens” som ett nytt forskningsämne.
Analog Devices köper Test Motors, ett spanskt företag som specialiserat sig på att förutsäga underhåll av elmotorer och generatorer. Därmed utökar ADI sin portfölj av lösningar för tillståndsbaserad övervakning.
Xilinx har det redan, liksom Intel. Nu är det Achronix tur att lansera ett FPGA-kort med PCIe-buss. Precis som konkurrenterna är tanken att underlätta för alla som behöver accelerera sina algoritmer.
Arm presenterar neuronkärnor optimerade för 1 respektive 2 Tops, och ger dessutom efter lång väntan sin neuronkärnefamilj ett namn – Ethos.
Telekomjätten Ericsson tar hjälp av grafikprocessor- och AI-specialisten Nvidia för att virtualisera radionäten.
En Galaxy S10 täckt med ett silikonskydd visade sig godkänna alla fingeravtryck. Telefonen har funnits på marknaden sedan mars. Problemet gäller även Galaxy Note 10 som funnits på marknaden sedan augusti.
Professor i social och etisk artificiell intelligens – det blir Virginia Dignum på lördag när Umeå universitet delar ut nya akademiska ämbeten. Universitetets mediaredaktion har intervjuat henne.
Sida 1 av 15
Branschorganisationen IPC har länge certifierat enskilda personer enligt sina standarder. Den som...
Från miljontals datapunkter till ett enda klick – vad blir nästa steg för deep learning i...
Impedansanpassade ledare på mönsterkort är snarare regel än undantag idag. Typiskt är 50 Ohm...