JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sydkorea sopade banan i SMS-VM

Sydkorea sopade banan i SMS-VM

Världsmästerskapen i SMS blev en braksuccé för Sydkorea. Inte nog med att den koreanska mobiljätten LG sponsrade evenemanget, det sydkoreanska laget med Yeong-ho Bae och Mok-min Ha vann guldmedaljen och förstapriset på 100 000 dollar. Men världsrekordet slogs av Pedro Matias från Portugal.
Det går att tävla i det mesta, och SMS-skrivning är inget undantag. Det går till och med att bli rik på den här sporten.

Vid SMS-VM, även kallat LG Mobile Worldcup World Championship, som nyligen avhölls i New York, tävlade tvåpersonerslag från tretton länder, som alla hade kvalificerat sig genom att vinna nationella uttagningar. Med, får man förmoda, ömma tummar segrade Yeong-ho Bae och Mok-min Ha från Sydkorea, som förutom guldmedalj och ära även belönades med förstapriset på 100 000 dollar.

Och precis som i andra idrotter uttalar sig vinnarna påfallande politiskt korrekt.

–  Varje moment i varje omgång var otroligt intensivt. Jag är så tacksam för att ha vunnit, men också för att ha fått möjlig­heten att träffa nya vänner från olika länder i en av världens mest spännande städer, sa Yeong-ho Bae efter vinsten, åtminstone om man får tro pressreleasen från LG.

Yeong-ho Bae ska spara sin halva av prissumman till att förverkliga sin dröm om att bli operasångare. Hans medtävlare Mok-min Ha siktar dock på en ingenjörskarriär, berättade hon för nyhetsbyrån AP efter segern.

Inför tävlingen var det amerikanska paret Morgan Dynda och Kate Moore favoriter till guldet. Kate Moore skickar privat över 12 000 SMS i månaden, och snittar 3,5 tecken per sekund. Hon har dock slutat SMS:a under lektionstid efter att hennes lärare tog ifrån henne mobilen och hennes föräldrar tvingades gå till vicerektorn på skolan för att få tillbaka den.

–  Tummen upp för den här tävlingen, sa Kate Moore till AP innan hon gick ut i sista ronden, enligt nyhetsbyrån ivrigt påhejad av en lokalpatriotisk publik.

Men där tappade amerikanerna 20 sekunder, och lyckades därför bara bärga en silvermedalj, och tillhörande 20 000 dollar. Trea kom Argentinas lag bestående av Juan Ignacio Aufranc och Agustina Montegna, som jämte bronspengen fick 10 000 dollar.

Tävlingarna går ut på att i ett antal ronder skriva av givna meddelanden på tävlarnas modersmål, och skicka iväg dem. Varje rond tar ungefär två minuter, och felaktigheter i meddelandena ger minuspoäng. En del ord är avsiktligt felstavade för att öka svårighetsgraden. Versaler blandas med gemener, och siffror och specialtecken är ymnigt förekommande. Alla tävlande använder samma mobilmodeller, BL20 med numeriskt tangentbord och GW520 med Qwerty-tangenter, båda förstås från sponsorn LG.

Därtill blev Finlands Arttu Harkki av med sitt individuella världsrekord. I grenen ”att snabbast skriva ett 264 tecken långt SMS” lyckades han redan 2005 nå ner till 2 minuter och 22 sekunder. Nu slogs han av Pedro Matias från Portugal som klarade detta på 1 minut och 59 sekunder, alltså en putsning av världsrekordet med hela 23 sekunder.

Fast det duger ju inte med vilka 264 tecken som helst. Nej nej, så här viktiga saker är hårt reglerade. Den som vill slå världsrekordet bör öva sig på att SMS:a följande lilla stycke, formulerat av Guiness World Records: The telephone was invented by Alexander Graham Bell (UK), who filed his patent for the telephone on 14 February 1876 at the New York Patent Office, USA. The first intelligible call occurred in March 1876 in Boston, Massachusetts, when Bell phoned his assistant in a nearby room and said “Come here Watson, I want you.”

Uttagningstävlingarna till SMS-VM hölls mellan maj och september i fjol, med totalt över sex miljoner lycksökande SMS-entusiaster från USA, Kanada, Indonesien, Portugal, Brasilien, Ryssland, Sydafrika, Mexiko, Argentina, Sydkorea, Spanien, Australien och Nya Zeeland. Sverige deltog inte i tävlingen.

Varje lag innehöll en manlig och en kvinnlig deltagare. I Japan kallas snabba SMS-töser för ”oyayubihime”, uttytt ”ärade tumprinsessa”.

–  Det här är en sport där tjejer har en fördel, för vi har mindre och smalare fingrar. Jag har perfekta händer för SMS – långa smala och snabba fingrar, sa Kate Moore till AP.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)