JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jag har en hundrakronorsdator
ImageVisst går det att bygga en dator för hundra kronor. Allt beror på vad man lägger i begreppet.
Ingen har väl missat sommarskandalen med svenska Medison som gör sitt bästa för att få oss att tro att vi kan få en 1,5 GHz bärbar dator med 40 Gbyte hårddisk och 802.11g för 150 dollar?

Eller kanske snarare gör sitt bästa för att få oss att tro motsatsen, att döma av det verklighetsfrämmande utspelet om statsministerambitionen.

Nicholas Negroponte och FN vill bygga en hundradollarsdator i projektet OLPC (one-laptop-per-child). Dess senaste verkliga prislapp ligger just kring Medisons pris på 150 dollar. Men OLPC är ingen standardlaptop – processorn är på 433 MHz, och det skrivbara sekundärminnet består av 1 GB Flash.

Samtidigt fortsätter teknikutvecklingen. Du som beställt Medisons hundradollarsdator bör kanske räkna med en leveranstid på tio år.

Fast bortsett från Medison – visst går det att bygga en hundradollarsdator redan idag.

Det går att bygga en dator för bara hundra kronor, faktiskt. Jag har en själv hemma. Inhandlad på en leksaksaffär i Uppsala för ett år sedan.

Image
Hundrakronorsdatorn
Det är en spelmaskin i en handkontroll. Den spelar Space Invaders, Qix, Lunar Rescue, Phoenix och Colony Seven – åttabitarsspel från 80-talets arkadhallar.

Det är ingen laptop. Maskinen ansluts direkt till teven. All hårdvara ligger i handkontrollen. Kanske sitter där en nytillverkad processor med en 8080-kärna, som i originalet.

På 80-talet skulle ingen tvekat om att kalla den för en dator. Det som fattas är möjligen ett tangentbord.

Det är slopandet av skärmen som kapar priset. Det vet även kinesiska Lenovo som i år ska börja leverera en 199-dollarsdator som använder den befintliga teven som bildskärm. Precis som 80-talets hemdatorer gjorde.

I Indien tycker man att OLPC-prislappen på hundra dollar är på tok för stor. Man vill bygga en dator för tio dollar. I alla fall om man får tro en artikel i Times Of India.

Artikeln beskriver till och med datorn som en ”laptop”. Det tvivlar jag på. Skärmar är dyra. Men tio dollar för en teveansluten surfdator? Det låter sig nog göras numera, faktiskt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)