JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Veijo Ojanperä: "Bra vecka för Finland"

Veijo Ojanperä: "En bra vecka för Finland"


Det är inte ofta man har en nyhetsvecka som denna i Finland. På tisdagen säljer Nokia sin mobilverksamhet till Microsoft. På onsdagen köper Broadcom Renesas Mobiles modemkretsar, som tidigare var en del av Nokia.
Som väntat var de första reaktionerna till tisdagens nyhet mycket starka. Man har ju spekulerat mycket om Microsofts vilja att köpa Nokias telefoner, men ändå kommer det som en överraskning. Många tyckte att priset var för lågt. Andra kände sig bara sorgsna över att en era definitivt kommit till sitt slut.

På onsdagen var tonen annorlunda i alla analyser. Kanske är detta en ny start? 


Förbundet för finska mjukvaruföretagare var mest positivt. Om Microsoft lyckas med Windows Phone betyder det stora möjligheter för finska programmerare, som redan är en viktig del av ”det tredje ekosystemet”. ”Detta kan vara det bästa som någonsin hänt för finsk mjukvaruindustrin”, gladde sig förbundet.

Finlands största dagstidning, Helsingin Sanomat, intervjuade igår medlemmar ur Nokias ”dream team”, som en gång lyfte företaget till världens största mobiltillverkare. I deras kommentarer lyser en brist på ödmjukhet igenom. De har stora svårigheter att hitta några fel på sig själva. Och detta kan mycket väl vara den största orsaken till allt som sedan hände.


Det bästa är att osäkerheten nu är förbi. Det är dags att titta framåt, se saker på ett nytt sätt och börja jobba.



Om tisdagen var en dag av sorg, blev onsdagen den raka motsatsen. Nokias före detta modemenheten hade fått sin dom. Nära 570 konstruktörer i Uleåborg och 240 konstruktörer i Salo, Helsingfors och Tammerfors skulle mista sina jobb. Alla förhandlingar under våren och sommaren var förgäves.

Att Broadcom köper Renesas Mobile är en win-win-situation för alla. Finskt modemkunnande får en rejäl chans att utmana Qualcomm, Intel och Ericsson. Broadcom får ett utmärkt team av konstruktörer nästan gratis – 124 miljoner euro är ett löjligt pris för ett färdigt LTE-modem.

Mentalt är effekten även större. Begravningen är avbokad. Tack Broadcom. Och välkommen till Finland.


Veijo Ojanperä var tidigare redaktör på finska Prosessori. Idag driver han den finskspråkiga nyhetssajten etn.fi, som är en systersajt till etn.se.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)