Skriv ut
Staffan Skogby:
Finns de starka drivkrafterna för 5G-introduktionen?
Mobilmässan Mobile World Congress (MWC) i Barcelona var i slutet på februari. Förväntningarna är på topp inför 5G-introduktionen. Som vanligt är det de nya telefonerna och surf­plattorna som får den största uppmärksamheten i massmedia, men det är först 2019 som det beräknas finnas 5G-telefoner på marknaden. Delar av tekniken har testats under vinter-OS i Pyeongchang.

Det ska bli intressant att se hur mycket som kommer att handla om området uppkopplade fordon. En framtid finns inom området Intelligenta Transportsystem (ITS). Fordon kan då skicka information om sin position, riktning och fart. Kommunikationen rör fordon till fordon (V2V) och fordon till infrastruktur (V2I). Utvecklingen drivs också av avancerade system för förarassistans (ADAS). 

Men som vi tidigare påpekat drivs nästa generation av ­kommunikationsbehoven inom olika domäner inte minst inom uppkopplade fordon. SER hade ett seminarium i höstas om IoT och uppkopplade fordon med Northstream, Scania och Ericsson. 

Det blir intressant att se hur det kommer att återspeglas i introduktionen av 5G. Mot slutet av förra året spikade sam­arbetsorganisationen 3GPP de första specifikationerna för den nya mobilstandarden. Trots att 5G finns är det åtskilligt kvar att göra när det gäller att öppna för de nya tillämpningarna. Men parallellt växer andra kommunikationsstandarder för fordon fram som Bluetooth 5 och WiFi 802.11p. 

Staffan Skogby
Styrelseledamot SER, 
Svensk Elektro- och Dataingenjörers Riksförening
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kategori: KRÖNIKA